perjantai 30. maaliskuuta 2012

Mary Marckin Eeva-sarja

  

Löysin sattumalta viime viikolla Mary Marckin Eeva-sarjan ensimmäisen osan Eevan luokka ja päätin vinkata sen Kirjavinkit.fi:hin. Siitä kirjasta innostuneena luin sitten saman tien sarjan loputkin osat:
* Vähän enemmän Eevasta (Otava 1995)
* Yhteiskoululaisia (Otava 1995)
* Hyvästi, Eeva! (Otava 1995)

Kirjat kertovat Eevasta ja hänen koulukavereistaan, joiden tavallista arkielämää kuvataan kaikissa kirjoissa. Ekassa osassa he ovat 14-vuotiaita ja toisessa 16. Kolmannessa osassa on edessä ylioppilaskirjoitukset ja lukion loppuminen. Viimeisessä osassa Eeva lähtee ystävänsä Hertan kanssa ulkomaille. Joku blogiarvio (en enää muista, että kenen kirjoittama) moitti näitä kaavamaisiksi. Mulla ei sellainen iskenyt mitenkään silmiin. Tykkäsin kirjojen tavasta kuvata koululaisia ja kirjat on tosi kiinnostavia. Ainoastaan viimeinen kirja oli muita selvästi huonompi, ehkä siksi, kun siinä vaihtuu tapahtumaympäristö ja henkilöiden elämä muuttuu.Sarja on julkaistu vuosina 1917-1923. Luulin ensin näitä paljon uudemmiksi ja olisin veikannut näitä ehkä jopa 50-lukulaisiksi. Kirjat ei siis ole suoraan jämähtäneet omaan aikaansa, vaikkeivät ihan täysin iättömiä olekaan.

Mä muistan, etten ollut näistä niin kauhean innnostunut ala-asteella, kun luin sarjan ekan kerran. Silloin luin enempi Nuorten toivekirjastoa ja varsinaisia tyttökirjoja aloin lukea suuremmissa määrin vasta myöhemmin. Nykyisellä kokemuksellani nämä on tyttökirjojen parhaimmistoa. Olen aika varma siitä, että mulla oli kyllä joskus nämä omanakin, mutta nyt en löydä niitä ainakaan omasta hyllystä. Joko siis luovuin niistä tai sitten ne katosivat muutossa, mutta kumpikaan näistä ei ole toivottava vaihtoehto.

Haastesuoritukset:
Underbara finlandssvenskor vid papper

2 kommenttia:

  1. Hei Velma, minulla on tarkoitus lähteä uusintakierrokselle Marckin koululaisromaanien kanssa. Eeva-kirjat muistan parhaiten, kun taas muita en niinkään hyvin muista. Hiljattain luin Nannan, joka on Marckin kirjoista vähemmän tunnettu ja vaikea saada. Luokan ikävin tyttö on myös jäänyt mieleeni. Kaavamaisuutta tai sitten ei, mutta kirjat ovat ihania ja raikkaita ja niin viattomia tyttökirjamaisella tavalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjojen uusintalukeminen ja vielä useampi putkeen on välillä aika virkistävää. Mä varasin jo kasan muitakin Marckin kirjoja kirjastosta ja varmaan arvioin nekin sitten tänne.

      Poista