maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Suorin mutka ikinä

Meinasin eka julkaista tästä jonkun miniarvion yhdessä muiden kirjojen kanssa, mutta tämä oli kuitenkin sen verran hyvä kirja, että ansaitsee oman postauksensa.

Kari Levola: Suorin mutka ikinä. Tammi 2011.

Suorin mutka ikinä on lähinnä yläasteikäisille nuorille suunnattu novellikirja. Tarinat ovat tosi lyhyitä, useimmiten sivun tai parin mittaisia. Ne onkin kirjan takakannessa erikseen määritelty mininovelleiksi. Aiheina on erilaisia nuorten arkielämään enemmän tai vähemmän liittyviä juttuja, kuten esimerkiksi kotielämä, koulunkäynti, haaveet ja kiusaaminen.

Itse tykkäsin kirjasta ja pidin tekstejä laadukkaina. Myös Levolan aiemmat kirjat ovat olleet kielellisesti tosi sujuvia. Novellien pituus sopiva: ne olivat kivan lyhyitä ja sopivat hyvin välipalaksi. Kirja tuli muutenkin luettua nopeasti, kun sillä oli kokonaispituutta vain sata sivua.

Luulen, että tämä olisi hyvä kirja nuorille, jotka lukevat normaalisti vähän. Ohut kirja ja lyhyet novellit ovat siis varmaan aika helposti lähestyttäviä. (Tosin kirjan kansi ei ole mikään houkuttelevin mahdollinen, niin se saattaa karsia jonkun verran lukijoita pois.)

Luen novelleja tosi vähän, mutta se on silti tyylilaji, jota lukisin mielelläni enemmän. Aikuisten puolella on jostain syystä osunut kohdalle useampi kirja, jotka eivät ole kolahtaneet. Lisäksi kirjastossa on hirveän hankalaa löytää sieltä muiden seasta novellikokoelmia, kun monissa paikoissa niitä ei ole laitettu omaan hyllyynsä. Nuorille taas ei edes pahemmin tehdä novelleja....

Osallistun tällä kirjalla Lasten linnoitus -haasteeseen ja sijoitan kirjan omaan kategoriaani "Nuorten nurkka". Muista bloggaajista ainakin Rouva Huu on arvioinut kirjan.

2 kommenttia:

 1. Hyvä bloggaus.

  Tätä kirjaa en ole lukenut, mutta Levolan Kaksi palkkia jäljellä, ja totta Levola pitää ilmaisunsa kuosissa, joten sopii hyvin yläaste- ikäiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitääkin tarkistaa, että mitkä kaikki niistä vanhemmista on tullut luettua. Luulen, että mainitsemasi kirja on saattanut jäädä väliin.

   Poista