keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Nikke palaa lomilta

Goscinny - Sempé: Nikke palaa lomilta. WSOY 2005.

Ranskalaisia Pikku Nikestä kertovia kirjoja on julkaistu kahdessa erässä. Ensin tuli se alkuperäinen viiden kirjan setti (suomeksi kai 1970-luvulla?) ja nyt sitten 2000-luvulla nämä aiemmin julkaisemattomat tarinat, jotka oli löytyneet kirjoittaja Goscinnyn jäämistöstä.

Luin Pikku Niken uusista seikkailuista ensimmäisen osan. se kertoo Nikestä, hänen kavereistaan ja heidän elämästään. Kirjassa on 40 tarinaa. Niissä ei ole mitään yhtenäistä juontoa, kuten ei edellisissäkään kirjoissa. Tässä ei ole myöskään mitään yhtenäistä teemaa, vaan kaikki pätkät käsittelevät erilaisia aiheita. Niken maailma on omalla tavallaan viehättävän vanhanaikainen. Huumoriakin kirjoissa on, mutta kuitenkin aika hienovaraista sellaista.

Jos ei ole Nikkeen aikaisemmin tutustunut, niin näihin kirjoihin kannattaa ehdottomasti tarttua. Silloin kannattaa kuitenkin valita mielummin sitä vanhempaa sarjaa. Jossain nettikeskusteluissa näitä uudempia oli kritisoitu siitä, että tarinat toistavat liikaa itseään. Itselleni tuli lukiessa mieleen se, että ohuemmat kirjat olisi voinut olla toimiva ratkaisu (vaikkei siis kirja nytkään ollut mitenkään ylivoimainen luettava).

Lasten linnoitus: Huumoripläjäyksiä
Ikkunat auki Eurooppaan: Ranska

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut alkuperäiset Nikke-kirjat, ja pidän niistä "varsin paljon", esim. Pikku Niken juttu "Isän kanssa torilla" on varsin mainio.

  Nämä uudet eivät ehkä yllä aiemmalle tasolle. Luin marraskuussa Onneksi olkoon Nikke, jossa oli ensimmäinen lehdessä julkaistu Nikke juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä väleistä löytyy kyllä aina niitä helmiä, tässä lukemassani kirjassa oli esimerkiksi aika hyvä juttu pojista muuttoapuna. :)

   Poista
 2. Muistan pitäneeni näistä kovasti, kun joskus kauan sitten luin. En osannut silloin eritellä sen kummemmin missä jutuissa taso laski, kaikki upposi, mutta nyt taitaisi olla toisin...
  Lapsena lukeminen oli paljon mukavampaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta! Lapsena ei tarvinnut osata miettiä lukemaansa samalla tavalla kuin nykyisin eikä sitä analysointia tarvinnut tehdä vaikka olisi osannutkin. Mulla ainakin on suorituspaineita nykyään usein lukiessa ja tää bloggaus on osaltaan vaikuttanut siihen.

   Poista