perjantai 2. maaliskuuta 2012

Elokuva: Saawariya

Saawariya
Valmistumisvuosi: 2007
Pääosissa: Ranbir Kapoor, Sonam Kapoor
Ohjaus: Sanjay Leela Bhansali
Tyylilaji: Bollywood

Mua on jo pitkään kiinnostanut testata Bollywood-elokuvia, että miten ne eroaa länsimaisista. Tämä elokuva oli ainoa, joka kyseisellä hakusanalla kirjaston valikoimista löytyi ja niinpä sitten lainasin sen. En sitten tiedä, että onko tämä lajityyppinsä tyypillinen edustaja....

Saawariya kertoo Raj-nimisestä muusikosta, joka saapuu uuteen kaupunkiin. Hän rakastuu Sakina-nimiseen naiseen. Elokuva perustuu Dostojevskin novelliin Valkeat yöt, mutta novellin pikaisen selauksen perusteella ne ovat toisistaan tavallaan aika kaukana. Pietari on vaihtunut Intiaksi (ei varmaan ylläri). Molemmissa tapahtumat sijoittuvat pääosin öiseen aikaan ja sillalla seisoskelu on molemmissa oleellista, novellissa tosin enempi. Elokuvaan onkin lisätty kaikenlaista "täytettä", kun nää Bollywood-elokuvat ilmeisesti tuppaa olemaan aika pitkiä (tämä katsomani tosin "vain" reilu kaksi tuntia).

Elokuvassa on mukana rakkautta, musiikkia ja tanssia.Tämäkin on aika tyypillisä Bollywoodille. Koko ajan oli vähän hämyinen tunnelmaa, kun öinen värimaailma oli aika sinistä ja se tuppasi pidemmän päälle ärsyttämään. Ainakaan tällä perusteella en vielä ihastunut lujasti lajityyppiin, mutten myöskään toisaalta tuomitse sitä ihan kamalaksikaan vielä. Niitä pitäisi varmaan katsella vähän enempi, ennen kuin tottuisin siihen, mutta saatavuus on täällä Suomessa heikkoa.

Suomenkielinen wikipedia kertoo sekä tästä elokuvasta että Bollywoodista yleensä. Mari A:n blogistakin voi leffa-arvioita bongailla.

PS. En jaksakaan listata edes sarjakuvia tänne kuukausittain. Samalle sivulle listaaminen on kivempaa ja kätevämpää. Laitan sen sarjakuvalistan sitten näkyville vuoden lopussa tai jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti