tiistai 11. syyskuuta 2012

UppsalaOlin elokuun loppupuolella käymässä pikkusiskoni kanssa Ruotsissa. Mentiin Uppsalaan junalla koko päiväksi ja ajattelin nyt jakaa teille joitakin vinkkejä kyseiseen kaupunkiin liittyen.

Upplandsmuseet: museo, joka esittelee Upplandin läänin ja Uppsalan kaupungin historiaa. Varsinkin jälkimmäinen osio oli tosi kiinnostava, kun tykkään itse tällaisista kulttuurihistoriallisista museoista. Lisäksi esillä on vaihtuvia juttuja: tällä kertaa jostain kansanmuusikosta, joka taas ei ollut yhtä kiinnostavaa sekä toiseen maailmansotaan liittyvistä asioista, joka on mun suosikkini mistä näkökulmasta tahansa.

Uppsala domkyrkan: jonkun tiedon mukaan Pohjoismaiden suurimpia kirkkoja. Mä käyn aina mielelläni kirkoissa aina kun mahdollista, varsinkin kun Suomessa kirkkoarkkitehtuuri on pienempiskaalaista kuin ulkomailla. Täällä oli hienot lasimaalaukset ja vanhojen merkkihenkilöiden hautoja sisätiloissa.

Uppsala stadsbiblioteket: no, kirjasto on kirjasto ulkomaillakin. Kirjastoon on pakko päästä, jos vaan mahdollisuus on. Keskustassa sijaitseva kirjasto on kokoluokaltaan Suomeen verrattuna pääkaupunkiseutulaisittain keski-iso, mutta huomattavasti väljemmin aseteltu. Äänikirjoja oli valtavasti enempi ja lastenosasto kotoisampi kuin täällä. (Ja siellä pääsee langattomaan nettiin vierailijatkin omalla laitteella ilman paikallista kirjastokorttia.)

Lisäksi kävin elokuvissa katsomassa Madagascar 3:n, josta en luultavasti saa aikaiseksi erillistä arviointia tänne. Se oli hyvä, mutta huonompi kuin edelliset. Olisin halunnut ehtiä myös Botaniska trädgårdeniin, kun tähän aikaan siellä olisi voinut olla vielä jotain nähtävääkin.

Lopputuloksena: Uppsala on mukava "pikkukaupunki" (Tukholmaan ja Helsinkiin verrattuna), jossa riittäisi tekemistä pidemmäksikin aikaa ja erilaisille ihmisille. Mun täytyy kyllä päästä sinne uudestaan joskus. Junamatkakin kesti alle tunnin, niin pikavisiitin saa ehkä tehtyä myös Helsingin laivoilla tullessa. Turun laivalta tullessa on enempi aikaa, mutta ainakin lauantaiaamu tuolla on aika hiljainen (tuomiokirkko aukeaa klo 8 ja ICA Hemköp klo 7, mutta melkein kaikki muu ei).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti