perjantai 21. syyskuuta 2012

Kirja: Rauha S. Virtanen - Ruusunen


Rauha S. Virtanen: Ruusunen. WSOY 1980.

Ruusunen on tyttökirja, joka on ilmestynyt ensimmäistä kertaa vuonna 1968. Päähenkilönä on Niina, kirjoittamista harrastava abiturientti. Naapuriin, perheen vanhaan taloon, muuttaa kirjailija perheineen. Niina sitten ottaa ja rakastuu tähän kirjailijaan.

Tämä oli aika moderni tyttökirjaksi, vaikka se ei nyt kauhean iso ihme olekaan, kun ilmestymisajankohta otetaan huomioon. Mietin, että mitenköhän tämä on otettu vastaan silloin. Ainakin avioliitto oli silloin paljon pyhempi asia kuin nykyään ja sen huomasi jo joidenkin kirjan henkilöiden asenteista.

Kaikki Rauha S. Virtasen kirjat on kai tullut luettua aikoinaan - tai ainakin melkein kaikki. Mitään muistikuvia juuri tästä kirjasta ei kuitenkaan ollut. Muistelen pitäneeni Virtasen kirjoja keskimääräistä huonompina tyttökirjoina.

Vanhojen kokemusteni perusteella en siis odottanut tältäkään kirjalta kauhean loistavaa lukukokemusta. Siihen nähden kirja oli odotukset ylittävä. Tietynlaisesta ennalta-arvattavuudesta huolimatta juoni oli aika toimiva, ettei edes tehnyt mieli jättää kirjaa kesken. Kaikkein parhaimpia tyttökirjoja tai klassikkoainesta tämä ei ole, mutta toisaalta sillä ei ole kauheasti väliäkään.

Olen joskus osannut määritellä pitäväni eniten vähän vanhemmista, 1900-luvun keskivaiheilla kirjoitetuista tyttökirjoista. Pitäisi varmaan uusintalukea Seljan tyttöjä, että onko muistikuvani sarjasta ihan vääriä. Olen kuitenkin ala-asteen jälkeen lukenut sen verran paljon tyttökirjoja, joten genren sisäinen kirjojen kategorisointi onnistuu huomattavasti paremmin.

Osallistun tällä muuten Tuntemattomat tyttökirjat -lukuhaasteeseen. Uskalsin määritellä kirjan tuntemattomaksi, koska Virtasen kaikki muut kirjat ovat jääneet Seljan tyttöjen varjoon.

Blogiarvioita: Sallan lukupäiväkirja, Lumiomena, Booking it some more, Sinisen linnan kirjasto, Luetut lukemattomat, Lukutoukkailua, It's all about books

Lukuhaasteet:
Tuntemattomat tyttökirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti