maanantai 10. syyskuuta 2012

Kirja: Jouko Rikkinen - Jäkälät & sammalet Suomen luonnossa


Jouko Rikkinen: Jäkälät & sammalet Suomen luonnossa. Otava 2008.

Jäkälät & sammalet Suomen luonnossa on tunnistusopas, jonka avulla voi opetella erottamaan toisistaan erilaisia jäkäliä ja sammaleita. Lajit on jaoteltu kasvuympäristön mukaan. Niistä on kerrottu perustiedot ulkonäöstä ja jokaisesta on sitten tietenkin nähtävillä myös kuva. Kuvat näyttivät olevan riittävän selkeitä, että niiden avulla pystyy jotain tunnistamaankin. Esittelyssä oli 247 lajia ja niiden lisäksi joitakin samankaltaisuuksia oli lisätty mukaan pelkästään mainintana.

En ole koskaan ollut kunnolla perillä jäkälistä ja sammaleista, en ainakaan niin hyvin kuin muista kasveista. Siinä mielessä kirja olikin tosi hyvä löytö ja pitäisikin hankkia se omaksi. Kuten muutkin kirjat tässä sarjassa, tämä on hyvä ensisijaisesti aloitttelijalle, jollla ei kirjan käsittelemästä aihepiiristä ole ennestäään mitään kunnollista käsitystä. Esimerkiksi kasvikirja oli siis itselleni selvästi huonompi vaihtoehto kuin tämä. Kirjat ovat myös sellaisia, jotka on hyviä maastoon mukaan otettavaksi.

Lukuhaasteet:
Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto - Yrttitieto

2 kommenttia:

  1. Minunkin tekisi mieleni hankkia tämä omaksi. Tämä kirja sai minut katselemaan tarkemmin ympärilleni mökin lähiluonnossa ja ihastelemaan lajien monimuotoisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäkäliä ja sammalia on tosi paljon erilaisia, mutta jotenkin kummasti silmät huomaa aina helpommin ne isommat kasvit. :)

      Poista