lauantai 1. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Markus Hotakainen - Tähtitaivas


Markus Hotakainen: Tähtitaivas. WSOY 2003.

Mulla oli nuorempana kasoittain kiinnostuksenkohteita ja tähtitiede oli niistä yksi. En vaan kerinnyt tutustua asiaan niin paljon kuin olisin voinut, kun ne muut asiat veivät huomiota enempi. Tästä kirjasta olisin varmaan tykännyt siis jo lapsena. Se on pikakurssi tähtitieteeseen ja avaruuden ilmiöiden havainnointiin.

Kirjan sisältö on todella monipuolinen. Yleisessä osuudessa kerrotaan galakseista, tähdistä ja muista perusasioista. Tarkemmin esitellään tällä pallonpuoliskolla näkyviä tähtikuvioita ja lähimmät planeetat sekä autetaan niiden löytämisessä taivaalta. Lisäksi kerrotaan muista ilmiöistä, joita taivaalla voi nähdä, kuten satelliiteista, meteoreista ja revontulista. Kirja tarjoaa infoa myös tähtiharrastuksesta sen verran, että mitä välineitä tarvitaan ja miten harrastuksessa pääsee alkuun vaikka ihan tavallisessa kaupunkiympäristössä.

Tämä on erityisen hyvä kirja aloittelijalle, joka ei vielä tiedä tähtitieteestä paljoakaan tai satunnaiselle harrastajalle tämä sopii referenssimateriaaliksi. Pidemmälle ehtineelle tämä on luultavasti turhan yksinkertainen. Sisältö oli omaan makuuni sopivan kansantajuista eikä tässä tarvitse mitään syvällistä fysiikan tuntemusta. Tarpeellisimmasta päästä kirjassa taisivat olla tähtikartat, joiden avulla pitäisi pystyä löytämään eri aikoina erilaiset tähtikuviot (en vielä testannut käytännössä, että kykenenkö siihen itsekin). 

Lukuhaasteet:
Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto - Tähtitiede

Kosmoksen lumoa ja tähtisumua

2 kommenttia:

  1. Mainiota että osallistut haasteeseen! Tämä kirja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, meikäläinen tarvitsee riittävän kansantajuista tavaraa pysyäkseni kärryillä. Pidän siis mielessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni ainakin tämä oli juuri sopivan selkeä kirja....

      Poista