sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kirja: Aino Pervik - Paula sõidab kevadet vaatama


Aino Pervik: Paula sõidab kevadet vaatama. Tiritamm 2008.

Aino Pervik on Virossa ilmeisesti aika suosittu lastenkirjailija. Suomennoksia hänen teoksistaan ei ole juurikaan tehty. Nappasin kirjastosta yhden hänen kirjoistaan kokeiltavaksi viron kielellä, suomennettuna tämän nimi olisi "Paula matkustaa kevättä katsomaan" tai jotain sinne päin. Kyseessä on ohut ja helppolukuinen lastenkirja. Se kertoo Paulasta, joka matkustaa maalle perheensä kanssa isovanhempiensa luokse ja viettää siellä "maalaiselämää".

Luin ensiksi harjoitusmielessä yhden Myyrä-kuvakirjan viroksi, ennen kuin tartuin tähän. Olen aikaisemmin yrittänyt jotain muita vähän kehittyneempiä lastenkirjoja, mutta en ole päässyt niissä kovinkaan pitkälle. Tämän sain loppuun asti, joten tässä on ensimmäinen vironkielinen "oikea" kirja, jonka olen lukenut itse kokonaan. Yllättävän hyvin sain tekstistä selvää, oletin lukemisen olevan yhtä takkuilevaa kuin aikaisemminkin. Nyt on ihan voittajafiilis!

Olen tosissani yrittänyt etsiä virolaisia kirjoja luettavaksi, mutta ne suomennetut eivät ole pääosin osuneet omaan kirjamakuuni. Jos alkukielellä lukeminen lähtee tästä pikkuhiljaa toimimaan, niin luettavien kirjojen valikoima tulee samalla kasvamaan. En ole siis viroa koskaan kunnolla opiskellut, kun kielioppi tuntuu olevan melko samankaltainen suomen kieliopin kanssa. Sanakirjan kanssa on tullut vähän treenailtua ja sitten olen yrittänyt puhua Virossa käydessä. Tallinnassa kumminkin käyn sen verran usein, että haluan pärjätä siellä viroksi - ehkä se joskus vielä onnistuu.

Lukuhaasteet:
Ikkunat auki Eurooppaan - Viro

6 kommenttia:

 1. Hei, kiva kun yrität viroksi. Lastenkirjojen kanssa on ehkä helpompi aloittaa mutta tässä jos missä voi sanoa, että lukemalla sanakirjan kanssa oppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kieli mikä tahansa, yleensä juuri lastenkirjojen kanssa kannattaa aloittaa.

   Poista
 2. Yritin lukea virolaista vanhempaa tyttökirjaa, jonka ostin Tallinnan antikvariaatista, mutta ei ihan sujunut se lukeminen. Pitäisi kokeilla ensin vaikka juuri lastenkirjalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino Pervik on tehnyt useamman ohuen kirjan (reilusti alle 100 sivua) ja niitä on ihan hyvin saatavissa kirjastoista. Jos siis innostunut joskus vielä, niin kannattaa lainata testiksi hänen kirjojaan.

   Poista
 3. Aino Pervikiltä on ilmestynyt kaksi aivan hurmaavaa tarinaa Konkkamuorista suomennettuna 70-luvulla, minusta ihan helmiä, ja olen jo pitkään miettinyt kirjoittavani niistä. Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyy tarkistaa niitten saatavuus kirjastosta!

   Poista