keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Kirja: Alexander McCall Smith - The Limpopo Academy of Private Detection


Alexander McCall Smith: The Limpopo Academy of Private Detection. Little, Brown 2012.

The Limpopo academy of Private Detection on toistaiseksi viimeisin eli 13. osa Mma Ramotswesta ja Naisten etsivätoimistosta kertovaa kirjasarjaa. Tapahtumat sijoittuvat Botswanaan Afrikkaan. Useimmiten etsivätoimiston työtehtävät ovat ennemmin arkipäivän ongelmia kuin oikeita rikoksia. Tässä osassa käsitellään esimerkiksi orpokodin johtajattaren potkuja, mekaanikko-oppilaan pidätystä, talonrakennusta ja tavataan etsivien käsikirjan kirjoittaja.

Kirjat luokitellaan yleensä dekkareiksi, vaikkeivät ne kunnolla olekaan sellaisia. Oikeita isoja rikoksia näissä ei yleensä tapahdu ja ihan koko aikaa ongelmat eivät edes ole pääosassa. En siis lue yleensä paljoa dekkareita, niin siksi tykkään tällaisista välimuotokirjoista. Kirjat on aika leppoisia ja tavallaan hyvän mielen kirjoja. Afrikka tapahtumapaikkana on kiinnostava ja näissä tuntuu olevan ihan realistisesti kuvattu sitä maailmaa. Ainakin kirjailija McCall Smith on asunut Botswanassa useampaan otteeseen, joten siltä osin yksityiskohdat on varmaan hallinnassa (noin muuten hän on siis skotlantilainen).

Laadullisesti tämä osa oli sitä samaa tavaraa kuin ne muutkin. Toisaalta koko sarja on periaatteessa samaa massaa eivätkä ne aina tunnu erottuvan kunnolla toisistaan. Varmaan tykkäisin näistä vähemmän, jos lukisin useamman osan putkeen. Näin välipaloina muiden kirjallisuuden seassa ja pidemmin väliajoin homma toimii kuitenkin ihan hyvin.

Sitä täytyy vielä kritisoida, että nimi ei kuvaa nykyisen kirjan sisältöä. Tietty nimen keksiminen voi olla usein hankalaa, mutta tässä tapauksessa "detective academy" on vain hyvin pieni sivujuonne. Monilla sarjan aikaisemmilla osilla on ollut paljon onnistuneempia nimiä.

Suomennokset ovat olleet pidempään aina pari kirjaa jäljessä alkuperäisestä julkaisutahdista, niin on pitänyt lukea näitä englanniksi ja joitakin myös ruotsiksi. Nämä on tosi helppoja kirjoja lukea vieraalla kielellä, kun sisältö ei ole niin syvällistä eikä siitä tarvitse ymmärtää ihan joka sanaa pysyäkseen kärryillä (tosin kieli on muutenkin suhteellisen helppoa).

Lukuhaasteet:
Ikkunat auki Eurooppaan - Iso-Britannia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti