sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Hanna van der Steenin Tähtisilmät-trilogia

Kirjailija Hanna van der Steen oli kirjoittanut blogiinsa siitä, miten vähän hänen kirjastaan oli tehty arvioita. Tartuin sitten itse tähän kirjoitusaiheeseen, kun lasten- ja nuortenkirjallisuus ansaitsee aina enempi näkyvyyttä. Tähtisilmät-nimiseen fantasiakirjasarjaan on tekeillä kolmas osa. Olen itse lukenut ja arvioinut molemmat edelliset osat, Ennustuksen ja Kirouksen. (Linkit vievät kirjavinkit.fi:hin.) Myös Marjis on blogannut ensimmäisestä osasta.

Sarja on lasten fantasiaa ja saattaa olla ehkä vähän enempi tyttöjen kuin poikien makuun. Ensimmäinen osa Ennustus tapahtuu pääosin Tähtilinnan valtakunnassa, jossa asuu kuninkaan tytär Armada. Sinne siirtyy Suomesta hänen kaksossiskonsa Elena, joka ei ole aikaisemmin tiennyt taustastaan. Kirouksessa tapahtumat sijoittuvat vähän enemmän Suomeen. Tapahtumat sotkeutuvat kuitenkin fantasiamaailman kanssa, kun Mustikkakedon valtakunnassa pitää yrittää ottaa pois väärältä keisarilta, joka on kironnut tyttöjen koulussa olevan poikajoukon. Tämä osa oli vähän seikkailullisempi ja vähän synkempi kuin ensimmäinen.

Tällä hetkellä pidän Ennustusta parempana kuin Kirousta ja odottelen kiinnostuksella, että millainen seuraavana tuleva Lumous tulee olemaan. Luulen, että olisin tykännyt tästä sarjasta jo lapsena aika paljon. Fantasiaa taitavat eniten lukea nuoret, mutta nämä kirjat ovat ehkä vähän lapsellisia heille eivätkä samalla tavalla sovi kunnolla monenikäisille (aikuiset mukaan lukien) kuten esimerkiksi Harry Potterit. Vaikka toisaaltahan sellaista "oikeaa lasten fantasiaa" kirjoitetaan tosi vähän ja nämä uppoavat siihen kategoriaan, niin sikäli homma on hallinnassa.

Suosittelen kuitenkin rohkeasti kokeilemaan näitä kirjoja, vaikkei yleensä fantasiaa lukisikaan. Itse tykkäsin siitä, että nämä oli sellaista helposti lähestyttävää fantasiaa, kun en itse yleensä pidä sellaisesta monimutkaisia maailmoja ja taisteluita sisältävistä perinteisempään fantasiaan luokiteltavista kirjoista. (Toisaalta sitten sellaisista pitävä ei varmaan pidä näistä, mutta kokeillahan kannattaa aina.)

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa lukea arvio Kirouksesta, joka itselläni odottaa vielä vuoroaan pöydälläni. ENnustus on oikein sujuva ja hyväntuulinen kirja - katsotaan, miten otan synkemmät sävyt vastaan! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No löytyihän sitten joku muukin, joka näitä on lukenut tai lukemassa. :) Täytyy odotella sitten arviota, jos teet sellaiset itsekin....

      Poista