torstai 27. syyskuuta 2012

Kirja: Senja opettaa sinulle ruotsia


Senja Larsen ja Nadja Andersson: Senja opettaa sinulle ruotsia. Omakustanne 2012.

Senja opettaa sinulle ruotsia on suhteellisen suuri suomalainen Facebook-sivu, jonka perusteella syntyi tämä kollektiivisesti tehty kielenoppimiskirja. Sivun ja kirjan perusidea on sama: ne koostuvat eri aihepiireihin liittyvistä palasista, joissa pääosin on ideana oppia uusia ruotsinkielisiä sanoja ja sanontoja suomenkielisten rinnalta. Kirjaan on merkitty myös kuinka paljon tykkäyksiä ja kommentteja kyseinen päivitys Facebookissa sai sekä otettu mukaan joitakin käyttäjien kommentteja.

Ekstrana kirjaan on otettu myös Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla julkaistut tekstit, blogikirjoituksia ja alkeiskurssi suomenruotsalaisten kanssa kommunikointiin. Näistä kaksi viimeistä olivat itselleni kiinnostavinta antia. Facebook-teksteistä kiinnostavimpia ja hyödyllisimpiä olivat ne normaalista linjasta poikkeavat tekstit: apuverbit, erot riikinruotsiin, lainasanat ja e/ä-oikeinkirjoitus.

Selailtuna pienissä paloissa kirja toimii parhaiten, muuten tulee yliannostusta eikä silloin mitään jää päähän. Se on hyvä, että sanapaketit ovat jossain määrin teemoitettuja, että samalla kertaa saa opeteltua saman aihepiirin sanoja ja voi itse valita tarpeellisimmat. Sanavaraston laajentaminen tuntuukin olevan ykköstarkoitus. Sanaston opetteluun en itse saa tästä kuitenkaan niin paljoa hyötyä, kun ruotsin sanavarastoni on juuri sen verran parempi verrattuna tavallisiin suomenkielisiin ihmisiin. Olisin siis halunnut lukea enempi kulttuurillisista, kieliopillisista tai muista kielen ominaispiirteisiin (esim. murteisiin) liittyvistä asioista.

Joka tapauksessa tämä oli ihana uutuuskirja, kun ruotsin kieli on ollut aina mun lempilapsi. Niin ja kuvitus tässä kirjassa on tosi tyylikäs!

Senjaopettaa-nettisivu, arvioita on tehneet Kirjakko ja Hys, äiti lukee nyt!

Kirja on pyydetty arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti