torstai 7. maaliskuuta 2013

Sarjakuva: Tintti Afrikassa


Hergé: Tintti Afrikassa. Otava 2006.

Lehtimies Tintti lähtee Afrikkaan tekemään artikkeleita ja tässä seurataan hänen matkaansa siellä. Sarjakuva on ilmestynyt alun perin vuonna 1931. On tämä kyllä aika oman aikansa mukainen ja siirtomaahenkinen. Piirrostyyli ja tekstisisältö oli molemmat aika stereotyyppisiä afrikkalaisten suhteen ja korostivat valkoisen ihmisen ylemmyyttä. Paikkana on Belgian Kongo, vaikka sitä ei suoraan sarjakuvassa kerrotakaan. Suomi on ilmeisesti yksi harvoista paikoista, jossa albumin nimi poikkeaa alkuperäisestä: tämän nimi on siis ranskaksi Tintin au Congo eli Tintti Kongossa.

Tätä on haluttu rasismin takia kieltää eri maissa, mutta missään ei kai ole tätä ihan virallisesti kielletty. Ylen uutinen kertoo, että Tinttejä saa Ruotsissa pärstäkertoimella. Siellä kirjastoihin ei ole hankittu uusia kappaleita vanhojen kuluneiden tilalle ja tätä saa monissa paikoissa tiskin takaa, jos osaa tulla kysymään. Toinen kiinnostava nettijuttu oli Nurmijärven uutisten sivuilla otsikolla Tintti Afrikassa on särmikäs albumi.

Lukuhaasteet:
Afrikan tähti - Keskinen Afrikka
Seitsemän sarja

2 kommenttia:

 1. Puolustan yhä tämän sarjakuvan ansioita siinä, että se on yksi parhaiten säilyneistä "neutraaleista" aikalaisnäkemyksistä siirtomaa-ajan Afrikasta ja näin ollen ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
  Muta ymmärrän myös näkemyksen että vaikka aikuiselle lukijalle tämä onkin tutustumisen arvoinen niin lapset saattavat suhtautua eri tavalla asiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tällä kyllä omat ansionsa. :) Mä vähän luulen, että aikuiset saattaa pitää tätä isompana ongelmana kuin lapset....

   Poista