keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Elokuva: Ponyo rantakalliolla


Ponyo rantakalliolla
(Gake no ue no Ponyo)
Vuosi: 2008
Maa: Japani
Tyylilaji: anime (animaatio)

Mä olen katsonut aika vähän animea, vaikka luenkin mangaa aina välillä ja usein siis sarjakuvasta on tehty animaatio tai toisin päin. Ponyo rantakalliolla on toinen näkemäni Studio Ghiblin tekemä animaatio. Aikaisemmin olen nähnyt Henkien kätkemän ja Ponyon jälkeen katsoin Aaltojen kuohun, mutta se oli sen verran huono, etten jaksa kirjoittaa siitä enempää. (Myös Liikkuva linna tuli katsottua tämän jälkeen, kun tämä teksti on kirjoitettu suurimmaksi osaksi joulukuussa.)

Ponyo on kala, joka tapaa rannalla Sosuke-pojan ja haluaa sen jälkeen muuttua ihmiseksi. Hänen isänsä, meressä asuva velho, ei pidä tyttärensä haaveesta ja yrittää estää sen. Elokuvan tärkeimpänä aiheena on siis Sosuken ja Ponyon ystävyys. Meri on elokuvassa tosi vahvasti läsnä ja siellä elää kaikkia outoja kaloja ja eläimiä. Tämä on aika selvästi pienten lasten animaatio. DVD:n takakannessa ja jossain netissä tätä kuvailtiin japanilaiseksi versioksi Pienestä merenneidosta.

Elokuva oli visuaalisesti aika hieno sekä värimaailmaltaan että yksityiskohdiltaan. Siinä oli käytetty piirrostekniikkaa, jossa on vanhaa perinteistä henkeä eikä nykyajan tietokoneilmettä. Varsinkin taustat näyttivät usein käsin väritetyiltä. Meren kuvaaminen oli onnistunut. Tämä ei ollut tyyliltään (sekä ulkoisesti että sisällöllisesti) sitä normaalia valtavirta-animea, vaan ehkä vähän länsimaisempaa. Siksi elokuvaa voi suositella myös aloitteleville animen katsojille, niin länsimaisiin animaatioihin tottuneelle se ero ei ole niin iso.

Vaikka elokuva oli hyvä, niin vielä en tällä perusteella alkanut isoksi Studio Ghibli -faniksi, vaan Disney on edelleen ykkönen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti