maanantai 10. joulukuuta 2012

Kirja: Karel Capek - Puutarhurin vuosi


Karel Capek: Puutarhurin vuosi. Basam Books 2011.

Löysin kirjan muistaakseni kirjaston kierrätyskärrystä ja se on kerinnyt pyöriä jo vähän aikaa lukupinossa. Siihen piti tarttua kiireesti nyt ennen vuoden loppua, että saan yhden täysin uuden maan Eurooppa-lukuhaasteeseen. Karel Capek on siis nykyisestä Tsekistä, joka ehti olla hänen elinaikanaan ainakin Itävalta-Unkaria ja Tsekkoslovakiaa.

Capek on kirjoittanut pakinan tapaisia kertomuksia puutarhanhoidosta: mitä kotipuutarhuri tekee eri kuukausina ja muita sattumuksia puutarhurin arjesta. Vaikka kirja on julkaistu alunperin vuonna 1929, tekstit ovat melko ajattomia ja luulin kirjaa aluksi uudemmaksi. Luin itse kirjan aika kerralla, mutta tämä toimisi paremmin luettuna pienempinä palasina ja toisaalta nämä olisi hyviä luettavia jossain lehdessä.

Olen opiskellut ja työskennellyt viheralalla, niin se oli alkuperäinen syy tarttua kirjaan. En kuitenkaan tunnista teksteistä itseäni tai ketään tuttuani, muuten lukeminen olisi voinut tarjota eri tavalla ahaa-elämyksiä. Koulutuksestani huolimatta en siis ole innokas kuokkija puutarhassa. Se vähän häiritsi lukiessa, että monet kasvit oli mainittu tieteellisiin nimiin pohjautuvilla nimillä. Olin itse unohtanut niitä ihan hirveästi, vaikka joku muu ei välttämättä osaa yhdistää niitä näinkään paljoa.

Lukuhaasteet:
Kirjavuori Mount Everestille
Ikkunat auki Eurooppaan - Tsekki

2 kommenttia:

 1. Heh, vaikuttaapa riemastuttavan erikoiselta kirjalta. Ei varmaan kovin monet kirjailijat katso puutarhanhoitoa tarpeeksi hienoksi aiheeksi kirjoittaa pakinoita :D

  Luulenpa että kasvien tieteelliset nimet olivat ehkä tuolloin 20-luvulla, jolloin kirja on julkaista, enemmän tavallisten ihmisten yleissivistykseen kuuluvia kuin nykypäivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä huomioita molemmat! Mä olen lukenut joskus yhden vähän vastaavan suomalaisen kirjan, mutta sen kirjoittaja oli keskittynyt jo muutenkin puutarhakirjoihin.

   Poista