keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kirja: Walter Moers - Huviretki hukkateille


Walter Moers: Huviretki hukkateille - seikkailu Zamoniassa. Otava 2002.

Mä olen vähän myöhäisherännäinen Walter Moersin kirjojen suhteen. Suomennokset tuli joskus kymmenen vuotta sitten ja silloin monet luki niitä, itseäni hivenen harmittaa etten tullut lukeneeksi niitä jo aikaisemmin. Luin suurimman osan kirjoista vuosi sitten (vaikkei niitä kyllä montaa olekaan) ja kun löysin Huviretki hukkateille -kirjan omaksi, olen säästellyt tätä lukupinossani tarkoituksella.

Zamonia on ihan oma fantasiamaailmansa, jossa elää erilaisia olentoja. Osa muistuttaa tavallisia eläimiä, osa on suht tavallisia fantasiahahmoja ja osa on jotain ihan muuta. Huviretki hukkateille -kirjassa Kaukkanger-nimisestä paikasta kotoisin olevat lapset Ensel ja Krete ovat lomailemassa Puustolassa Suuren metsän nurkilla vanhempiensa kanssa ja sitten eksyvät sinne metsään.

Kirjan "kirjoittaja" on zamonialainen Hildegunst von Mythenmetz, joka on kirjoittanut tarinan sekaan omia juttujaan asiasta ja asian vierestä. Lopussa on lisäksi hänen elämänkertansa. Se oli tyyliltään vähän muuta kirjaa tylsempi ja olisin halunnut, että sekin sivumäärä olisi käytetty sen oikean juonen jatkamiseen. Nykyisessä versiossa tarina jäi siis kesken eikä tälle edes ole olemassa jatko-osaa. En siis tykkää kirjojen epäselvistä lopuista....

Mutta siis tämä oli kyllä tosi hyvä ja yhtä hyvä kuin ne aikaisemmatkin Moersin kirjat. Juoni vei mukaanaan ja kirja olisi tehnyt mieli ahmaista kerralla. Vähän näissä on kyllä absurdiutta ja muuta sekoilua, mutta se ei ole huono asia. Huviretki oli hivenen satuhenkisempi kuin ne muut kirjat. Tätä sopii suositella ainakin kevyemmän fantasian ystäville.

Lukuhaasteet:
Ikkunat auki Eurooppaan - Saksa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti