perjantai 28. joulukuuta 2012

Enid Blytonin Seikkailu-sarja

Huh, kerkisinpäs tehdä tämän vielä tänä vuonna! Vedin Enid Blytonin Seikkailu-sarjan maratonina.

Siihen kuuluu kahdeksan osaa ja tässä listassa on lukemieni painosten tiedot:
* Seikkailujen saari (WSOY 1997)
* Äventyrens slott (Citadell 1999, suom. Seikkailujen linna)
* Seikkailujen laakso (WSOY 1997)
* Äventyrens hav (Citadell 2001, suom. Seikkailujen meri)
* Äventyrens berg (Citadell 2002, suom. Seikkailujen vuori)
* Seikkailujen laiva (WSOY 1972)
* Seikkailujen sirkus (Suuri Nuorten Kirjakerho 1979)
* Äventyrens flod (Citadell 2002, suom. Seikkailujen joki)

Seikkailu-sarjan pääosassa on kaksi sisarusparia, Jack ja Anne sekä Dinah ja Filip. He viettävät sisäoppilaitoksen loma-aikoja yhdessä, kun Jackilla ja Annella ei ole vanhempia, mutta he saavat tulla Filipin ja Dinahin mukaan. Lomat sijoittuvat aina eri paikkoihin ja kirjan nimestä voi aina päätellä jotakin sen luonteesta. Joka paikassa seikkailu iskee aina yllättäen.

Suomenkielisiä kirjoja on julkaistu näköispainoksina, joissa on vanhat kansikuvat ja mukana kuvitus. Omistamani ruotsinkieliset taas on ilman kuvia ja niissä on 90-lukulaisen tyyliset kannet, jotka ei sovi kunnolla kirjan vanhahtavaan tyylin.

Mä olen ollut pitkään sitä mieltä, että Blyton on tässä sarjassa parhaimmillaan. Kirjat on vähän paksumpia kuin muut kirjat ja siksi tarina ehtii kehittyä paremmin, kun joissakin muissa loppu tulee yllättäen. Onhan nämä vähän vanhanaikaisia tyyliltään, mutta silti omalla tavallaan vetoavia.

Hmm, mä luulen pitäväni parhaimpana Laaksoa ja huonoimpana Laivaa. Muistin, että näissä olisi ollut suurempi tasoero eri osien välillä, muttei sitten ollutkaan. Toisaalta mä en olekaan kai lukenut näitä järjestyksessä putkeen ala-asteen jälkeen, vaan ainoastaan kertaillut parhaimpia osia.

Ja ensi vuonna maraton-vuorossa sitten Viisikot!

Lukuhaasteet:
Totally British - Children's Britain
Ikkunat auki Eurooppaan - Iso-Britannia

6 kommenttia:

 1. Nämä olivat silloin joskus suosikkejani Blytonin tuotannosta, mutta en ole kyllä uskaltanut näihin koskea sittemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko lukenut pitkään aikaan sitten jotain muita Blytonin kirjoja? Suosittelen kyllä ottamaan riskin ja testaamaan jotain kirjaa uudestaan....

   Poista
 2. Näitä tekisi mieli testata uudestaan, mutta ei kyllä maratonina.

  VastaaPoista
 3. Jee! Minustakin Seikkailut ovat aina olleet parasta Blytonia. Lapsena luin ne varmaan vähintään kahdesti, ja nyt pari vuotta sitten otin uusintakierroksen ja haalin kirjat samalla omaan hyllyyn. Ihan mainiota luettavaa näin vanhempanakin. Laakso on minunkin suosikkini, huonointa en nyt osaa nimetä, kaikissa on hetkensä. Viisikko-uusintakierrokseni jämähti toistaiseksi ensimmäiseen osaan, mutta niidenkin kanssa voisi jatkaa jossain vaiheessa. Samoin Salaisuus-sarja kiinnostaa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistin, että osa olis ollut selvästi huonompia, mutta hyviähän nämä oli kaikki. Salaisuudet mä luin viime vuonna ja Viiskot on vuorossa seuraavaksi.

   Poista