maanantai 31. joulukuuta 2012

Kirja: Kaikkien aikojen avaruuskirja


Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja. Otava 2009.

Mauri Kunnaksen tekemä Kaikkien aikojen avaruuskirja on nimensä mukaisesti kyllä paras avaruuskirja ikinä. Mä olen lukenut sen tosi monta kertaa uudestaan ja oppinut siitä ihan hirveästi omasta aurinkokunnastamme. Tähtitieteeseen liittyvän lukuhaasteen takia päätin lukea sen uudestaan ja vinkata siitä teillekin, vaikka Kunnas onkin jo varmaan kaikille muutenkin tuttu.

Kirjan tapahtuma-aikana on vuosi 3001 ja kertoo Koiraporin ala-asteen oppilaista, jotka lähtevät luokkaretkelle avaruuteen. Ensin heille selitetään perustiedot aurinkokunnasta koululla ja varsinaisen retken aikana kierretään lähimpiä planeettoja, kuita ja asteroideja.

Avaruus on kirjassa jo asutettu. Kuvista oli kivaa etsiä kaikkia yksityiskohtia, että millaiselta avaruudessa voisi tulevaisuudessa näyttää. Osa jutuista näytti tosi hauskoilta ja hetkittäin tuli jopa sellainen olo, että avaruudessa asuminen tai edes käyminen voisi olla kivaa.

Tietoa kirjasta löytyy tosi paljon ja tämän avulla saakin perusasiat lähiavaruudesta haltuun. Tiedonmuruset on sekoitettu tarinan sekaan niin, että kaikki tulee tosiaan luettua, kun jotkut tietolaatikot tulisi ohitettua paljon helpommin. Mauri Kunnas on Aku Ankan lisäksi ollut kauan siellä luettavien kärjessä, joista tulee opittua asioita eniten.

Lukuhaasteet:
Kosmoksen lumoa ja tähtisumua

4 kommenttia:

 1. Tämä on minunkin suosikkejani! Onko tämä vuoden 2009 painos muuten jotenkin päivitetty versio? Minun kappaleeni on sieltä 80-90-luvun taitteesta, ja osa tiedoista on tietysti jo vanhentunut. Olisi hauskaa vertailla muutoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sun kappale on varmaan se ensimmäinen painos sitten. Ainoa mun huomaama muutos oli Pluton alennus kääpiöplaneetaksi ihan niin kuin pitääkin, mutta voi siellä jotain muutakin olla viilailtu.

   Poista
 2. Oi totta, tämähän osuisi tuohon haasteeseen kuin nenä päähän. Tämä oli pienenä suosikki-Kunnaksiani ja hyvä on edelleen. :)

  VastaaPoista