lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kirja: Haluatko velhoksi?

Diane Duane: Haluatko velhoksi? WSOY 2003.
(Kääntäjä: Kaisa Luntinen, kansi: Jussi S. Karjalainen)

Velhonuoret-sarjan ensimmäinen osa on löytynyt aikoinaan kirpputorilta ja lojunut lukupinossa pitkään.

Nita löytää kirjastosta Haluatko velhoksi? -kirjan, joka paljastuu velhojen käsikirjaksi. Hän tutustuu samaa koulua käyvään Kitiin, joka on myös aloitteleva velho. He yrittävät palauttaa valkoisen aukon Fredin takaisin avaruuteen, mutta päätyvät etsimään Valon kirjaa sekä taistelemaan pahaa vastaan. Kirjailija on kotoisin Irlannista, mutta tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin.

Mä olen aika varma, että olisin tykännyt tästä sarjasta nuorempana ehkä enemmän kuin nyt. Nyt kun olen lukenut enemmän fantasiaa, niin kiinnitin asioihin eri tavalla huomiota. Keräsin tähän listaan jotain plussia ja miinuksia:
+ oikean ja fantasiamaailman yhdistäminen
+ nuoret velhot, joiden tausta on tavallisessa perheessä
+ idea velhojen omasta kieli, jota myös kasvit ja esineet voivat ymmärtää
+/- yhdistetty tähtitiedettä
- joitakin asioita ohitetaan aika nopeasti
- hyvän ja pahan taistelu on aika nähty juttu jo
- ei koko aikaa kauhean uskottava fantasiakirjaksi
- välillä aika outoja ratkaisuja, esim. Nitan kynän etsimisen takia joudutaan koko seikkailuun
- kansi ei kauhean houkutteleva tai onnistunut

Kokonaisuutena tämä oli sen verran hyvä, että lukupinosta jo löytyvä seuraavakin osa tulee luettua. Tämä ensimmäinen osa on kirjoitettu alun perin vuonna 1983 ja uusimmat osat ihan viime vuosina. Suomentaminen aloitettiin sarjan alusta 2000-luvun alkupuolella, mutta ilmeisesti sitä ei olla kääntämässä loppuun asti, kun suomennoksia ei ole tullut kuitenkaan useampaan vuoteen.

Lukuhaasteet:
Totally British - Éirinn go Brách

2 kommenttia:

  1. Luin tämän muistaakseni pian suomennoksen ilmestymisen jälkeen. Pidin, mutta en tiedä, mitä ajattelisin, jos lukisin uudestaan kymmenen vuotta vanhempana. Jostakin syystä en ole edes kai lukenut kuin tämän ensimmäisen osan. Ehkä joskus jatkan sarjan lukemista, vaikka silloin pitäisi lukea tämä eka osa myös uusiksi, koska muistan kirjan tapahtumat melko hämärästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ainakin saattaisin sun tilanteessa pelätä, etten enää tykkäisikään ja jättää uudestaan lukemisen väliin, vaikken tietäisi onko se turha pelko vai ei.

      Poista