maanantai 14. tammikuuta 2013

Kirja: Onni Afrikassa


Teija Niemi: Onni Afrikassa. Pieni karhu 2006.

Kävin kaivelemassa kirjastosta jotakin Afrikka-teemaista ja tämä tuli vastaan helppolukuisten kirjojen hyllystä.

Onni-poika on käymässä isänsä ja äitinsä kanssa Etelä-Afrikassa. He ovat käyneet safarilla ja nyt on ohjelmassa isän kanssa Kapkaupungissa turistibussilla kierros. Onni kuitenkin eksyy matkalla slummissa ja tutustuu siellä paikalliseen Efraim-poikaan. Pääasiana on kuitenkin löytää isä, ettei kotiin päin vievä lentokone jätä.

Odotin kirjan nimen perusteella vähän laajempaa katsausta Afrikkaan. Nyt kirjan pääideana on Kapkaupungin slummit ja mä odotin saavani jotain vähän enemmän. Helppolukuisuutensa takia kirja on sen verran ohut, että ei tässä sivumäärässä paljon ehdikään, mutta toisenlaisiakin ratkaisuja olisi voinut olla. Afrikka-aiheesta olisi siis saanut pidemmänkin kirjan ja sen olisi siltikin saanut pysymään helppona lastenkirjana.

Teija Niemi oli mulle ihan tuntematon nimi kirjailijana. Koitin googlailla vähän enkä löytänyt oikein mitään valaisevaa, muuta kuin sen, ettei tämä ole hänen ainoa kirjansa. Löysin sen sijaan Viivin kirjoituksen samasta kirjasta.

Lukuhaasteet:

Afrikan tähti - Etelä-Afrikka
Koen 13 kotimaista kirjailijaa

2 kommenttia:

  1. Moikka. Kiitos linkityksestä! Musta kirja oli ihan ok, siinä oli todenmukaista mielikuvaa slummista, vaikkakin pienen pojan pelokkaiden silmälasien läpi katseltuina. Toisaalta harmittelin lukiessani, miten yksipuolisen ja stereotypioita kenties vahvistavan kuvan kirjan antaa, kun olisi niin paljon muutakin kuvattavaa, kuten sanoit! Ja lisäksi se, miten länsimaisilla oli kiire pois (vaikkakin lentokoneen lähdön vuoksi, mutta silti), ja raha ratkaisi aika monessa kohdin - kirja jätti siis toivomisen varaa ja olisi voinut lähteä erilaisista lähtökohdista ja näkokulmasta, mutta silti se oli minusta ihan kiva. Kannattaa lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on tosiaan ok ja lukemisen arvoinen, mutta ei silti paras mahdollinen Afrikka-kirja.

      Poista