perjantai 17. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Kulla-Gulla

Martha Sandwall-Bergström: Kulla-Gulla. Bonnier 2008.
(suomennos nimellä Gulla, torpan prinsessa)

Kuuntelin äänikirjana tyttökirjaklassikko Gulla-sarjan ensimmäisen osan. Tämä oli muuten ensimmäinen äänikirja, jonka kuuntelin på svenska ja totesin, että homma toimii tälläkin kielellä ihan hyvin. Päähenkilö Gulla on orpotyttö, joka siirtyy uuteen sijoituskotiin apulaiseksi. Se on köyhän torpparin perhe, jossa on useita lapsia. Tässä osassa päästään vasta alkuun, esitellään henkilöitä ja kuvaillaan normaalia arkielämää. Tapahtumaympäristö on kiinnostava ja kirjan teksti mukaansatempaavaa. Muistaakseni tämä ensimmäinen osa ei kuitenkaan ole kaikkein paras sarjan kirjoista, vaan seuraavat ovat sitäkin parempia.

Suomeksi sarjan kirjoista ei ole otettu vuosikausiin uusia painoksia, viimeiset taitaa olla 1970-luvulta. Olisko näitä ehkä pidetty vähän vanhentuneina...? Alunperin kirjat on siis tehty joskus 40-luvulla ja ne kuvaavat ehkä suunnilleen 1900-luvun alkua. Omasta mielestäni nämä on kuitenkin edelleen toimivia historiallisina tyttökirjoina. Luulen, että sarjaan tarttuvat nykyisin lähinnä ne nuoret, joille äidit suosittelevat tätä oman nostalgiantunteensa takia. Itsekin aloitin lukemaan näitä aikoinaan juuri äitini suosituksesta. Koko sarjan lukemisesta on kuitenkin sen verran aikaa, että voisin vaikka lukea ne kaikki uudelleen joskus lähitulevaisuudessa.

Myös Sara on kirjoittanut blogiinsa Gulla-kirjoista.

Lasten linnoitus: Klassikko kiikarissa
Ikkunat auki Eurooppaan: Ruotsi

6 kommenttia:

 1. Hei Velma, ihanaa, kun esittelit Gullan (vahva suosikkini)! Hienoa, että Gullasta on tehty äänikirja. Olen ihan yllättänyt, mutta Ruotsissa siispä. Minusta Gulla-sarja ei ole vanhentunut, koska niitä voi lukea historiallisena ajankuvauksena. Sandwall-Bergström kuvaa todella vakuuttavasti torpparien elämää ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta tuohon aikaan.

  p.s. Olisikohan noita äänikirjoja enemmänkin saatavilla? Minustakin olisi kiva kuunnella ruotsiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on siis tosiaan Ruotsissa julkaistu. En löytänyt ainakaan googlella, että niitä olisi ääniversioina enempää kuin tämä yksi. Sitä on saatavilla pääkaupunkseudulla kirjastosta, niin kokeile ihmeessä kirjan kuuntelua. :)

   Poista
 2. Nyt iski nostalgia. En edes muistanut lukeneeni Gullaa, ennen kuin näin arvostelusi. Olikohan se juuri tämä kirja, josta opitaan, että piharatamo auttaa nivelsärkyyn... Kaikkenlaisia muistikuvia sitä päähän tupsahtaakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, nyt en itsekään muista oliko juttusi tästä kirjasta - tutulta ainakin kuulostaa....

   Poista
 3. Gulla on kerrassaan ihastuttava kirjasarja, yhtäaikaa romantiikkaa, seikkailua ja tapahtuma-aikaan sijoittuvaa historiaa ja yhteiskuntakritiikkiä.

  VastaaPoista