lauantai 25. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Koko kadun kasvatti

Maeve Binchy: Koko kadun kasvatti. WSOY 2011.

Olen tässä vuosien varrella yrittänyt etsiä omaan makuuni sopivia uusia viihdekirjailijoita, mutta Cecelia Ahernia ja Sophie Kinsellaa voittanutta ei ole vielä löytynyt. Monet ovatkin jääneet vain siihen yhteen testikirjaan, jos olen sitäkään saanut loppuun asti. Koko kadun kasvatti on ensimmäinen kirja, jonka Maeve Binchyltä luin. Itselläni oli äänikirjaversio siitä, kun kirjastossa se osui sattumalta vastaan.

Tässä on samaan aikaan mukana monta yhteenkietoutunutta tarinaa. Noel tulee isäksi tahtomattaan, kun lapsen äiti kuolee synnytykseen. Hänen vanhempansa keräävät rahaa pyhimys-patsaalle. Emily-serkku saapuu vierailulle Irlantiin Amerikasta ja on heti kuin kotonaan. Noelin kanssa samoilla kursseilla käyvä Lisa on onnettomasti rakastunut Anthonyyn, joka on perustamassa omaa ravintolaa. Heidän lisäkseen mukana on vielä monia monia henkilöitä ja yhtä monta tarinaakin. Henkilöitä oli niin paljon, etten aina pysynyt kärryillä ihmisten välisissä suhteissa ja välillä kerkisin jo unohtaa, että mitä samoille ihmisille oli aikaisemmin tapahtunut. Ilmeisesti näitä samoja hahmoja on jonkun verran käytetty jo aikaisemmissa kirjoissa...?

Takakannen mukaan kirja kertoo pikkutytöstä, josta kaikki kadun asukkaat huolehtivat. Sen tekstin perusteella odotin jotain ihan muuta kuin mitä kirja sitten loppujen lopuksi olikaan. Tyttö oli kirjassa vain pienessä sivuroolissa ja saattoi olla välillä pitkäänkin unohduksissa. Periaatteessa mukana oli kuitenkin sen verran kiinnostavia henkilöitä, ettei lukeminen ihan tylsääkään ollut. Vähemmillä henkilöillä ja sivujuonteilla tästä olisi luultavasti tullut huomattavasti parempi kirja, kun niihin kiinnostavimpiin tarinoihin olisi keskitytty paremmin. Teksti oli kuitenkin sujuvaa eikä aiheuttanut samanlaista ärsytysreaktiota kuin äskettäin kuuntelemani Danielle Steelin kirja, jossa oli hirveästi toistoa ja lässytystä.

Vaikka tämä kirja ei mikään loistavin mahdollinen ollutkaan, niin en ainakaan tällä perusteella vielä tiputa Binchyä pois lukulistaltani. Pari kirjaa onkin jo odottamassa lukemista tai kuuntelua. Vaikka periaatteessa pidänkin enemmän chick litistä ja kotimaisesta viihteestä, niin tämän tyyppiset kirjat ovat ihan hyviä luettavaksi siellä välissä. Ainoa ongelma näissä ulkomaisissa viihdekirjoissa vaan on se, että laatu vaihtelee tosi paljon ja sieltä on hankala suodattaa ne hyvät kirjat. Toivottavasti ne Binchyn muut kirjat vaan sitten olisivat parempia....

Muita arvioita: Nenä kirjassa, Kirjojen keskellä ja Kirjavinkit.

Ikkunat auki Eurooppaan: Irlanti

PS. Potter-kirjailija kirjoittaa nyt aikuisille - jee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti