maanantai 20. helmikuuta 2012

E niin kuin Erlend Loe

Norjalainen Erlend Loe on yksi suosikkikirjailijoistani. Monet hänen kirjansa ovat hauskoja tai nerokkaita. Hänen tekstinsä ovat ihan omanlaisiaan enkä oikein osaa kuvailla, että mikä niissä iskee. Toisaalta hän kuitenkin jakaa mielipiteitä: toiset tykkää tosi paljon ja toiset ei ymmärrä ollenkaan, että mikä niissä kirjoissa on niin hyvää. Jos joku on niiden lukemiselta vielä välttynyt, niin kannattaa kokeilla. Omasta mielestäni parhaimmat kirjat ovat Supernaiivi ja Doppler.

Luin juuri norjaksi Loen viime vuonna ilmestyneen kirjan Fvonk (Damm 2011). Se kertoo Fvonk-nimisen miehen ja pääministerin ystävyydestä. Huomasin, ettei tämä tosiaankaan ollut helpoin valinta kyseisellä kielellä luettavaksi.... Jos hyvin käy, tämä kuitenkin saattaisi olla tulossa suomeksi ehkä syksyllä (toivottavasti!).

Sitten sain suoritettua Lasten linnoitus -haastetta varten yhden pisteen lukemalla Loen lastenkirjoista yhden:
Kurt blir elak. Alfabeta 2003. (suomennettu nimellä Kurtin käytöshäiriö)

Trukkikuski Kurt on Loen lastenkirjasarjan päähenkilö. Kielellisesti ja fiilikseltään nämä on vähän samantapaisia kun Loen muutkin kirjat. Tässä osassa Kurt rikastuu sattumalta ja perheen harmiksi hänen käytöksensä muuttuu. Keväällä on tulossa suomeksi uusi osa tätä sarjaa, joten luin tämän kertauksen vuoksi ja toivottavasti ehdin lukea myös muut sarjan kirjoista ennen uuden tuloa.

Molemmat kirjat on myös Ikkunat auki Eurooppaan -haasteen suorituksia Norjasta.

3 kommenttia:

 1. Hei, hienoa kuulla uusista Loe-kirjoista! Viime vuonna suomeksi tullut Nigella ei ollut ihan parhaasta päästä, mutta Loe on silti edelleen yksi suosikeistani. Supernaiivin jälkeen olen ehkä tykännyt eniten Volvon kuorma-autoista. Olen haalinut hyllyyni kaikki suomeksi ilmestyneet Loet, myös Kurt-kirjat, jotka nekin ovat mainioita. Edelleen vähän harmittaa, etten kerran ostanut norjankielistä Supernaiivia, kun kirppiksellä olisi ollut sellainen puoli-ilmaiseksi. (En toki osaa norjaa, mutta kuitenkin...)

  VastaaPoista
 2. Nuo Kurtit ovat kyllä mainioita, muistaakseni myös Kala oli hauska.

  Oma suosikkini Loen kirjoista on L, Supernaiivi tulee hyvänä kakkosena. Samaa mieltä kyllä kuin Pekka siitä, että Nigella ei ollut mikään kovin ilahduttava mutta jos vaikka se seuraava sitten olisi taas.. :)

  VastaaPoista
 3. En itsekään pitänyt Nigellasta oikeastaan ollenkaan. :P Mutta uusia odotellessa....

  VastaaPoista