maanantai 31. lokakuuta 2011

Tanska-special

Tanska on mun mielestä ollut vähiten kiinnostava Pohjoismaista, koska a) siellä ei puhuta ruotsia ja b) oletan, että siellä on huonommat maisemat kuin Norjassa ja Islannissa. (tässä tapauksessa Tanskaan ei lasketa Grönlantia ja Färsaaria) Mä kuitenkin yritän perustella itselleni, että mikä tahansa maa voi olla kiinnostava. Väsäsin sitten tämän yhden Tanska-aiheisen postauksen, varsinkin kun tiesin, että uusien lukijoiden joukossa on yksi kyseisestä maasta enempi kiinnostunut.

Kirja-arvio
Mä olen "kunnollista" tanskalaista kirjallisuutta lukenut vain Peter Hoegin Lumen tajun eikä se ollut muistaakseni kovin hyvä. Rasmus Nalle sen sijaan on hyvä.

Carla & Vilh. Hansen: Rasmus Nallen kalaretki. Weilin+Göös 1987.
Tässä kirjassa Rasmus Nalle suunnittelee kalaretkeä kavereittensa kanssa. Osa kavereista on aluksi hukassa ja muutakin puuhasteltavaa löytyy ennen kuin päästään onkimaan. Tarina on mukava ja sopivan toiminnallinen, kuvatkin on yhtä hyviä kuin yleensä. Rasmus Nalle -tarinoiden teko aloitettiin ensin sarjakuvamuodossa, mutta sittemmin on tehty myös kuvakirjoja. Eniten pidän molemmissa tapauksissa kuvista, mutta ei tarinatkaan huonoja ole. Tykkäsin sarjasta jo lapsena ja edelleen siinä on oma viehätyksensä. Rasmus on jo jossain määrin klassikkoainesta. Uusia painoksia ei kirjoista ole silti taidettu kovin paljoa ottaa viime aikoina.

Musiikkinumero
Tanskalaisesta musiikista mulla ei oikein ole mitään käsitystä muuten kuin euroviisujen suhteen. Maan edustuskappale oli vuonna 1979 Tommy Seebachin Disco Tango. Visuaalisesti ei mikään kauhean tyylikäs esitys, mutta biisi on hyvä.



Linkkivinkkejä

Dansk arkitekturguide. Neljästä tanskalaisesta kaupungista (Aalborg, Århus, Odense ja Kööpenhamina) on koottu tälle sivustolle tietoja erilaisista rakennuksista, joita voi etsiä karttasovelluksen avulla. Mukana on sekä uudempaa että vanhempaa arkkitehtuuria, taloista kerrotaan perustietoja ja näytetään kuvia.

Guldalder.dk. Sivusto esittelee Tanskan taiteen kulta-aikaa (1800-1850) eri osa-alueilla (kuvataide, kirjallisuus, musiikki jne). En itse tunne oikeastaan ollenkaan tanskalaista kulttuuria, joten tämä oli mielenkiintoinen paikka tutkia sitä. Tekstit saa myös englanniksi, mutta tanskaksi tavaaminen on jännempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti