torstai 15. joulukuuta 2011

Kirja+elokuva: Asterix olympialaisissa

Kirja: R. Goscinny ja A. Uderzo: Asterix olympialaisissa. Egmont 2007.
Elokuva: Asterix olympialaisissa (Asterix aux jeux olympic 2008)

Sarjakuvista on tehty paljon animaatioita, mutta harvasta on tehty ihmisnäyttelijöillä varustettuja versioita. Asterixista on tehty kaksi ja katsoin niistä uudemman. Aikaisemmankin olen nähnyt, mutten muista siitä oikein mitään (paitsi sen, että se taisi olla nimeltään Asterix ja Kleopatra). Halusin vähän tutkailla sitä, että voiko sarjakuva toimia kunnolla elokuvana. (Ja sarjakuvat nyt saa tämän kerran luvan olla kirjoja.)

Asterix olympialaisissa kertoo siitä, kun Asterix, Obelix ja muut gallialaiset saavat päähänsä lähteä Kreikkaan osallistumaan olympialaisiin. Elokuvassa on sama idea, mutta tarinaa on kuitenkin muutettu suht paljon. Siinä yksi gallialaisista haluaa saada omakseen Kreikan prinsessan. Lisäksi Caesarin poika Brutus juonittelee sekä isäänsä että gallialaisia ja muita kisailijoita vastaan.

Sarjakuvassa tarina on vähän parempi, kun en kaipaa näissä määrin mukaan romantiikka. Näin paljon juonitteluakaan ei yhteen tarinaan tarvitsisi näin paljon tunkea. Nyt elokuvaa katsoessa tuntui välillä, että oltaisiin saatu keskittyä vieläkin enempi pelkkiin olympialaisiin ja itse Asterix normaaleine kumppaneineen oli ainoastaan sivuroolissa.

Periaatteessa elokuva ei kuitenkaan ollut hirveän huono muutoksista huolimatta. Se on vaan tosi harmi, että Suomeen tulee vastaavaa eurooppalaista valtavirtaa teatterilevitykseen asti tosi vähän eikä suoraan dvd:näkään oikeastaan sen enempää. Mua siis kiinnostaisi katsoa enempi eurooppalaista elokuvaa, muttei kuitenkaan mitään taide-elokuvia, mutta kun sitä ei vaan ole tehty kovin helpoksi.

Ideana ei kuitenkaan ole huono siirtää sarjakuvia ihmis-elokuviksi. Ihan kaikki sarjikset ei kuitenkaan siihen sovellu. Asterix ja muut gallialaiset olivat muuten tosi hyvin samannäköisiä kuin alkuperäisessä versiossa.

2 kommenttia:

  1. Hei! Tiedätkö mikä leffassa on ikärajana? Minkä ikäisille muksuille soveltuisi?

    VastaaPoista
  2. En muista, että oliko siinä rajana "sallittu" vai K7, ehkä kuitenkin jälkimmäinen. Suosittelen ala-asteikäisille tai vanhemmille osittain sisällön takia ja osittain siksi, kun siinä ei ollut vaihtoehtoa "puhumme suomea".

    VastaaPoista