keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Kirja-arvio: Luvaton norjalainen

Maria Amelie: Luvaton norjalainen. Into kustannus 2011.

Maria Amelien perhe lähti pakolaiseksi Kaukasukselta ja päätyi Suomeen, jossa turvapaikkahakemus kuitenkin hylättiin. Sitten he lähtivät Norjaan ja myös siellä tuli kielteinen turvapaikkapäätös. He eivät kuitenkaan poistuneet maasta, vaan elivät siellä luvattomasti kahdeksan vuotta. Kirjassa hän kertoo tarinansa ja miten hän kotiutui Norjaan.

Paperittomien ihmisten tarinoissa on jotakin kiinnostavaa. Tavallaan niissä on jotakin samaa kuin piilottelevien juutalaisten tarinoissa viime maailmansodan aikana. En tosin haluaisi itse kokeilla samanlaista elämää.... Aiheesta olisin voinut lukea pidemmänkin kirjan. Tässä taitaa olla yksi parhaista tänä vuonna julkaistuista tietokirjoista.

Tässä voisi kyllä alkaa analysoida maahanmuuttopolitiikkaa, mutta en taida ryhtyä siihen. Jotain asialle pitäisi kuitenkin tehdä, ettei ihmisten tarvitse elää tällä tavalla luvattomasti missään. Vaikka ei sitä lupien saantia kyllä liian helpoksikaan saa tehdä, että kaikki saa liikkua ihan miten huvittaa. Paha vaan siinä sitten koittaa päätellä, että kuka sen luvan tarvitsee paremmin kuin joku muu.

Myös Katinka on lukenut tämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti