keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Valikoima kukkiin liittyviä puutarhakirjoja

Erilaisten kukkien käyttö on yleistä puutarhoissa. Mielestäni niihin liittyviä kirjoja oli parempi käsitellä kokonaisuutena ja siksi julkaisen useamman kirjan arvion tässä samassa postauksessa. (ainakin lukijoiden on helpompi skipata teksti jos ei kiinnosta....)

Susanna Rosén ja Anna Skoog: Sipulikasvit ruukussa ja puutarhassa. WSOY 2004.

Sipulikasvit ovat helppo tapa saada vähän väriä puutarhaan jo alkukeväästä. Kirjassa esitellään tavallisimpia sipulikukkia, niiden valintaa ja hoitoa. Mukana on ohjeet sekä ruukussa että maassa kasvattamiseen. Tämä kirja on hyödyllinen kotipuutarhureille, jotka haluavat tietää sipulikasveista lisää. Se sopii hyvin myös aloittelijoille. Itselleni parasta antia kirjassa olivat sen kuvat: niitä oli paljon ja myös isoja, kaikki kuvat olivat tyylikkäitä ja hyviä kasvin tunnistamisen kannalta.

Lena Månsson ja Bertil K. Johanson: Kesäkukkia. Otava 1996.

Kirjassa esitellään ensin erilaisia kesäkukkien käyttötapoja ja sitten erilaisia lajeja. Kirja on aika samantyyppinen kuin seuraavana arvioitu perennakirja, molemmilla kirjoilla on samat tekijät. Tässä tapauksessa kuvitus ei ole niin suuri ongelma, kun kesäkukilla ne kukat ovat eri tavalla pääasia kuin perennoilla. Tämä on yksi parhaimmista tietopaketeista kesäkukkien suhteen, joten kannattaa tutustua kirjaan erityisesti silloin, jos haluaa hankkia jotain muuta kuin aina niitä samoja kukkia.

Lena Månsson ja Bertil K. Johanson: Perennat. Otava 2002.

Kirjassa esitellään erilaisia perennoja (=monivuotisia kukkasia). Aluksi on yleisiä selityksiä siitä, miten niitä voi käyttää puutarhassa, mutta 2/3 kirjasta esittelee erilaisia lajeja. Kirjassa on hyvin esitelty kaikista kasveista perustietojen lisäksi myös niiden kasvupaikkavaatimuksia ja hoitoa. Tämä on yksi laadukkaimmista kotipuutarhureille tarkoitetuista perennakirjoista, mitä itselleni on osunut vastaan. Kirjan kuvat eivät ole parhaita mahdollisia pienuutensa takia. Lisäksi monissa tapauksissa perennoilla on katselemisen arvoiset lehdet eikä niitä voi aina erottaa toisistaan pelkän kukan avulla. Itselleni kirjasta on ollut siis enemmän hyötyä kasvien ominaisuuksia hakiessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti