sunnuntai 15. toukokuuta 2011

SuosikkikirjasarjaniNuorten toivekirjasto
Kaikkein parhaaksi kirjasarjaksi on helppo nimetä Nuorten toivekirjasto. Sarjaa alettiin julkaista 1950-luvun alussa ja viimeiset osat julkaistiin 1970-luvun lopussa. Yhteensä osia ilmestyi vähän yli 250 kappaletta. Mulla on omana niistä vähän yli puolet. Sarjaan kuuluu eri-ikäisille lapsille tai nuorille sopivia kirjoja eri maista, kirjoja on sekä tytöille että pojille. Osa kirjoista on klassikkoja ja osa uudempaa tuotantoa. Kirjamäärältään pienemmäksi jääneessä Lasten toivekirjastossa on myös paljon hyviä kirjoja.

Enid Blyton: Seikkailu-sarja
Blyton on siis yksi suosikkikirjailijoistani ja olen suomennetut kirjat lukenut useampaan kertaan. Paras sarjoista on kuitenkin Seikkailu-sarja. Siinä on vähemmän osia ja kirjat ovat paksumpia kuin Blytonin muissa seikkailukirjoista koostuvissa sarjoissa. Pidän myös siitä, että niissä kirjoissa lapset liikkuvat vaihtelevammissa paikoissa kuin esimerkiksi Viisikossa.

Ann M. Martin: The Baby-Sitters Club
Baby-Sitters Clubiin tutustuin ala-asteella, kun luokkakaveri piti yhdestä osasta kirjaesitelmän. Sarjassa seurataan muutaman tytön perustaman lastenvahtikerhon puuhia. Alkupäässä on enempi lasten vahtimista, myöhemmin mukana on enemmän myös muuta normaalia elämää. Itselleni tämä on eniten sitä aivot narikkaan -tyyppistä välipalakirjallisuutta ja englanniksi lukemisen harjoittelua. Suomennettuja kirjoja on 24, vaikka kokonaisuudessaan sarjassa on reilut 100 osaa (ja lisäksi oheissarjoja kuten mysteerejä). Olen keräillyt sarjan suomentamattomia kirjoja, mutta niitä on tosi vaikeaa saada.

J. K. Rowling: Harry Potter
Potterit on yksi niistä suosikeista, jotka ei ole seuranneet mukana ihan lapsuudesta asti (varmaan käytännön syistä, kun niitä ei silloin vielä ollut...). Luin ensimmäisen kirjan vuonna 1998, kun kaveri oli lainannut sen kirjastosta. Luin kyllä sitten muutkin ilmestyneet kirjat, mutta en silti ollut vielä mikään tosi iso fani, vaikka pidinkin kirjoja hyvinä. Vasta lukiovaiheessa muutamaa vuotta myöhemmin sarja muuttui yhdeksi suosikeistani. Luin neljä viimeistä osaa ensin englanniksi, kun en jaksanut odottaa suomennosta. En kyllä niistä paljoa tajunnut, mutta ne oli ekoja kirjoja, joita englanniksi luin. Viimeisimmän kirjan olen lukenut vain kolme kertaa, alkupään kirjoja ehkä melkein 10 kertaa. Pidän enemmän siitä alusta, koska ne ei ole niin synkkiä ja tykkään sisäoppilaitoksissa tapahtuvista kirjoista (myöhemmin ne on vähempi siellä koulussa). Ykkössuosikkini sarjan kirjoista on Azkabanin vanki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti