tiistai 3. toukokuuta 2011

Mitä museot antavat kävijöilleen?


(kuvassa Yliopistomuseon ala-aulassa oleva patsas)

Otsikko oli harjoitustehtävänä kirjassa Ylioppilastekstejä 2008. Sen esittämään kysymykseen vastauksen löytäminen olikin sitten vaikeampaa kuin luulin. Osittain museoiden vaikutukset ihmisiin riippuvat museosta, onko kyseessä esimerkiksi historiallinen, kulttuurillinen vai taidemuseo. Eniten museot ehkä antavat elämyksiä ja esteettisiä kokemuksia. Toisaalta niistä saa sivistystä ja uutta tietoa, joissakin oppii ymmärtämään historiaa tai muita asioita. Museot voivat herättää ajatuksia ja uteliaisuuden jotain asiaa kohtaan. Jotkut saattavat pitää museoita tylsinä, jos aihepiiri ei ihan osu kohdalleen tai pelkkä katselu kyllästyttää. Joku voisi haluta niistä ehkä vähän toiminnallisempia? On tää kyllä vähän noloa puhua museoiden puolesta, kun en saa edes puettua sanoiksi sitä, miksi niissä loppujen lopuksi pitäisi käydä.

Miksi te käytte tai ette käy museoissa?

2 kommenttia:

  1. Käyn oppimassa asioista, olemisesta, todellisuudesta, näkemyksistä. Käyn lumoutumassa ja hakemassa ajatuksia tai ideoita. Käyn kokemassa.

    Lasten kanssa on mukavaa, jos museossa on jotakin toiminnallista eikä ole kiellettyä kosketella. Yksin tai aikuisseurassa on ihan hienoa vain pysähtyä.

    VastaaPoista
  2. Välillä kaipailisin itsekin enemmän toiminnallista juttua museoihin, kunhan ei mene puuhamaa-linjalle asti.

    VastaaPoista