sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Unohtumaton teatteriesitys?

Mikä tekee teatteriesityksestä unohtumattoman? Valitse näkökulma ja otsikoi itse. (Harjoitustehtävä kirjassa Ylioppilasaineita 2001.)

Unohtumaton teatteriesitys koostuu useammasta eri osatekijästä. Lähtökohtana täytyy olla hyvä näytelmäteksti. Tekstin pitää luoda oma maailmansa, että tarina pitäisi otteessaan. Monet hyvät tekstit myös herättävät ajatuksia ja erilaisia tunnetiloja. Rooleihinsa sopivat ja taidokkaat näyttelijät saavat tekstin elämään ja ovat omalta osaltaan tekemässä näytelmästä unohtumatonta kokemusta katsojalle.

Myös lavasteilla ja musiikilla voi olla vaikutusta. Ne voivat sopia näytelmään hyvin tai sitten eivät. Ohjaajan merkitystä näytelmälle en osaa analysoida. Kuinka paljon näytelmän ohjaajalla yleensä on edes vaikutusta sen tulkintaan? Mitkä kaikki asiat voidaan laskea ohjaajan ja mitkä muiden osatekijöiden ansioksi? Toisaalta hyvien näytelmien lisäksi voivat myös huonot olla unohtumattomia. Todella huonot kokemukset jäävät myös mieleen pitkäksi aikaa. Näytelmän on siis poikettava jollain tavalla massasta, että se muistettaisiin.

Suomessa näkemistäni teatteriesityksistä mikään ei ole ollut niin unohtumaton, että haluaisin sen mainita erikseen. Ainoa ulkomailla näkemäni näytelmä on tähän mennessä ollut se mieleenpainunein kokemus. Kävin kesälukioporukan kanssa katsomassa kesällä 2003 Gotlannissa Romateaternissa näytelmän Rickard III. Teatterissa esitetään joka kesä jokin Shakespearen näytelmistä. Esityspaikkana ovat vanhat luostarin rauniot, omalla kohdallani se vaikutti paljon näytelmän unohtumattomuuteen. Lisäksi hyvään kokemukseen vaikutti myös se, kun tajusin, ettei Shakespearen näytelmät olleet esitettyinä niin huonoja kuin olin luullut. Olin siis saanut traumat lukiossa Hamletista ja jostain muusta näytelmästä, kun niiden kieli oli sellaista, etten kunnolla kyennyt lukemaan niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti