sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Kirja + elokuva: Keksijäkylän Lotta


Kirja: Andrus Kivirähk: Keksijäkylän Lotta (Otava 2008)
Elokuva: Keksijäkylän Lotta (Leiutajateküla Lotte, 2006)

Tämä on osa Lue kirja ja katso elokuva -haastetta ja oman Viro-teemapostaussarjan "virallinen" aloitus. Virossa Lotta (tai siis sikäläisittäin Lotte) on aika suosittu hahmo. Tietääkseni siellä on julkaistu useampia kirjoja ja sitten on kaikenlaisia oheistuotteita.

Keksijäkylän Lotta on virolainen lastenelokuva ja -kirja. En ole varma, että kumpi oli ensin - luultavasti kuitenkin kirja, kun ne ei olleet exakt samat. En ollut kerinnyt lukea kirjaa alkua pidemmälle ennen elokuvan katsomista, mutta en pidä sitä ongelmana ainakaan tässä tapauksessa. Jotkuthan ovat paljon tiukempia siitä, että kirja pitää olla luettuna ensin.... Lotta on koira, joka asuu eri eläinten asuttamassa kylässä. Kyläläisten joukossa on useita keksijöitä ja kylässä pidetään keksintökilpailut. Eräänä päivänä Lotta löytää vedestä kirjan. Sen välistä ilmestyy Japanista kotoisin oleva mehiläinen, joka esimerkiksi opettaa kyläläisille judoa.

Tarina oli molemmissa muodoissa suhteellisen sama, mutta kirjassa oli siis joitakin kohtia mitä elokuvassa ei ollut. Pidin molemmista, kun tarina oli hyvä. Elokuva on piirretty, mutta siinä oli paikoitellen yhdistelty aika taitavasti valokuvia sekaan. Luonto ja muu ympäristö oli tosi elävän näköistä. Kirjassa kuvitus oli elokuvasta. Mä olen tähän asti ollut aika pitkälti sitä mieltä, että Yhdysvaltojen ulkopuolella ei osata tehdä kunnollisia animaatioelokuvia. Täytyy sanoa tämän elokuvan olevan ensimmäinen oikea poikkeustapaus, jota voin suositella.

PS. Pahoittelen, jos blogger näyttää teille taas olemattomia postauksia eiliseltä. Tallentelin vaan kotona kirjoitettuja tekstejäni luonnoksiksi tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti