maanantai 28. maaliskuuta 2011

10 klassikkoa: Päällystakki

Nikolai Gogol: Kappan. Gidlunds 1983.

Mä etsin kirjaston ruotsinkielisestä hyllystä ohuinta kirjaa ja se sattui olemaan tämä (sopivasti klassikkohaastetta varten, jee). Kirja koostuu käytännössä yhdestä Gogolin tunnetuimmasta novellista nimeltään Kappan (suomeksi Päällystakki) ja siihen liittyvästä esipuheesta. Yritin tehdä tästä kaikkien taiteen sääntöjen mukaisen novellianalyysin, mutta en näköjään osaa tehdä sellaisia vieläkään.

Novelli Kappan on julkaistu alun perin vuonna 1843 ja se on yksi Gogolin tunnetuimmista novelleista. Päähenkilönä on virastossa työskentelevä Akakij Akakijevitj. Hän miettii uuden päällystakin hankintaa kauan ja lopulta sitten hankkii sen. Myöhemmin takki kuitenkin varastetaan häneltä. Suurin osa novellista tapahtuu suhteellisen lyhyen ajan kuluessa yhden talven aikana. Tapahtumat sijoittuvat Petersburgiin. Esipuheen mukaan novellista voi tehdä useamman tulkinnan, mutta mä en saa jostain syystä aikaiseksi yhtäkään. Ei tästä oikein irtoa mitään hakemallakaan. Novelli on tasoltaan ihan okei, se ei herätä mitään tunteita suuntaan tai toiseen.

Ja tätä menoa tulee kyllä luettua vuoden aikana enemmän kuin vain 10 klassikkoa.... (Kuva ei muuten ole lukemani kappaleen kansi, mutta parempi kuin ei mitään.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti