sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Näytelmä: Sofokleen Antigone


Sofokles: Antigone. Like 2011.

Sofokles on Antiikin kreikkalainen kirjailija ja Antigone on hänen kirjoittamansa näytelmä, tyylilajiltaan tragedia. Mun mielestä on vähän sääli, ettei kukaan enää tunnu lukevan mitään antiikin aikaisia juttuja ja yritän nyt itse vähän aktivoitua niitten kanssa. Tämä osui käteen kirjastossa vahingossa, kun olin runo- ja näytelmäosastolla etsimässä jotain ihan muuta.

Antigone on nainen, joka haluaa haudata sodassa kuolleen veljensä, vaikkei jostain syystä saisi tehdä sitä ja kuningas haluaa sitten rangaista häntä. Kirja on aika pienikokoinen ja ohut, joten tämä oli nopea luettava. Tyyliltään tämä oli sellainen muinaisen tyylinen: mukana oli kuoro isossa osassa ja tekstin tyyli oli kanssa nykyisistä näytelmistä poikkeava.

Lopussa oli kääntäjä Kirsti Simoinsuurin kirjoittamat jälkisanat. Teksti oli hyvä täydennys näytelmään, kun siinä analysoitiin esimerkiksi teemaa ja tulkintaan. Nyt mun ei tarvinnut edes yrittää analysoida mitään itse enkä voi sanoa, etten tajunnut näytelmää, kun selitys on tehty jo valmiiksi. Vinkkinä myös, että Maailmankirjat-verkkolehdessä tästä on tehty ansiokas analyysi.

Lukuhaasteet:
Ikkunat auki Eurooppaan - Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti