lauantai 3. marraskuuta 2012

Kirja: Ursula K. Le Guin: Trollkarlen från Övärlden (Maameren velho)


Ursula K. Le Guin: Trollkarlen från Övärlden. Rabén & Sjögren 2003. (suom. Maameren velho)

Ursula K. Le Guin oli yksi niitä fantasiaklassikkoja, joiden lukeminen on jäänyt aina vaan väliin. Aloitin kyllä yhtä niistä scifikirjoista ensin, mutta se oli niin tylsä, etten päässyt alkua pidemmälle. Sitten kaivoin kotoa toisesta kirjapinosta tämän ja päätin ottaa riskin, vaikka epäilin ensin tämänkin laatua.

Ei, tämä kirja ei sitten ollutkaan oikeastaan erityisen tylsä, muttei se kyllä mitenkään kehuttavakaan ollut. Kirjan päähenkilö on Ged-niminen velho ja tapahtumapaikkana toimii Maameren maailmassa. Tämä oli taas niitä kirjoja, joiden kohdalla tuli taas mietittyä, että mikäköhän se juonen perimmäinen idea oli. Eteneminen oli aika hidastempoista, henkilöhahmot ja tapahtumat eivät olleet kiinnostavia. Jos kirja olisi ollut yhtään paksumpi, keskenhän se olisi jäänyt.

Fantasiakirjailijoita on niin monenlaisia. Esimerkiksi Tolkien on onnistunut tekemään hyvää työtä oman maailman kehittelyssä ja Diana Wynne Jonesin kirjoitustyyli taas on tosi mukaansatempaava. Tyyliltään tämä oli vähän vastaava kuin C. S. Lewisin Narniat - vain sillä erotuksella, että Narniat oli parempia, vaikken koskaan antanut niillekään kovin korkeita pisteitä.

Ainakin Maameren tarinoiden osalta tämä jää omalla kohdaltani tähän, Ursula K. Le Guinin muita kirjoja saatan vielä harkita. Varsinkin jos joku teistä osaisi suositella mulle jotain...?

Lukuhaasteet:
Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto - Loitsut (saa luvan kelvata tähän)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti