keskiviikko 29. elokuuta 2012

Runokuu ja Runomaraton

Nyt viikon verran on ollut menossa Nuoren voiman liiton organisoima Runokuu. (Varmaan olisi ollut järkevämpää kirjoittaa tästä etukäteen, mutta hups, jäi väliin.) Sain eilen osallistuttua ensimmäisen kerran yhteen tapahtumista: kävin ravintola Kaisaniemessä kuuntelemassa runomaratonia. Sen ideana oli, että muutaman tunnin aikana suomalaiset runoilijat lukivat itse omia runojaan.

Olin paikalla ensimmäisen setin ajan, jona aikana esiintyivät seuraavat runoilijat:

  • Sirpa Kyyrönen
  • Johanna Piritta Peltonen
  • Miki Liukkonen
  • Irina Javne
  • Kristiina Wallin
Huomasin taas, että miten huonosti oikein tunnen runoutta. Esiintyjälistassa taisi olla yhteensä noin 15 nimeä, joilta olin lukenut ainoastaan kahden tekstejä ja lisäksi kuullut yhdestä. Kuulemistani esiintyjistä vain Kristiina Wallin oli tuttu, kun luin hänen uusimman teoksensa joskus keväällä. Tämän joukon uusista tuttavuuksista ainoastaan Irina Javne oli sellainen, että voisin kokeilla hänen teoksiensa lukemista (täytyykin lähteä kirjastoon heti, kun saan tämän jutun julkaistua). Periaatteessa tämä konsepti oli kuitenkin hyvä tapa tutustua uusiin runoilijoihin ja paikkailla sitä, etten tosiaan ole valikoimaa kauhean aktiivisesti seuraillut. Varmaan muissakin tapahtumissa olisi voinut tehdä hyviä runolöytöjä...

Mutta se kyllä täytyy sanoa, että näistä näkemistäni runoilijoista kukaan ei ollut erityisen hyvä esiintyjä niin, että olisin sillä perusteella innostunut heidän teksteistään. Toisaalta se oli hyvä, että he olivat lukemassa itse, mutta toisaalta varmaan joku ulkopuolinen ammatikseen esiintyvä olisi varmaan saanut aikaan ihan toisenlaisen kokemuksen. Osa näistäkin runoista olisi varmaan toiminut paremmin paperilla luettuina, kun silloin voi itse paremmin säädellä lukunopeutta oman fiiliksen ja runon mukaan. Ainakin Kristiina Wallinin runot tuntuivat ihan erilaisilta kuunneltuina kuin miltä ne tuntuivat paperilla.

Tänään vielä siis ehtii osallistua Runokuun viimeisiin tapahtumiin! Illalla olisi tarjolla ainakin Kansallisteatterin Lavaklubilla Poetry Jam. (Lavaklubilla on muutakin kiinnostavaa ohjelmaa tulossa syksyn mittaan, kannattaa tsekata ohjelma.) Lisäksi Töölön kirjastossa on ensi viikon loppuun asti Runokuuhun liittyvä näyttely visuaalisesta runoudesta, jonka suunnittelin käyväni tsekkaamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti