tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kirja-arvio: Varokaa juustokiltaa!

Alan Snow: Lierolan kronikka osa 1 - Varokaa juustokiltaa! Otava 2007.

Vaihteeksi kävi hyvä tuuri! Viime aikoina on tuntunut siltä, etten löydä kirjastosta enää sattumanvaraisesti mitään ja jos löydän, onnistun löytämään vain huonoja tai keskinkertaisia kirjoja. Tämänkertainen löytöni oli sen sijaan aika helmi kirja.

Kirjan päähenkilö on Arttu-poika, joka asuu Lierolan kaupungin alapuolella maan alla isoisänsä kanssa. Hän joutuu ruuanhakuretkellä hankaluuksiin, jonka jälkeen hän joutuu seikkailuun kaupungissa. Alueella asuu kaikenlaisia outoja otuksia, esimerkiksi kaalipäitä, järvimerilehmiä ja laatikkopeikkoja. Roistot kaappavat näitä otuksia ja niitä varten on ihan oma suunnitelmansa.

Tykkäsin tästä tosi paljon. Tällainen kevyt ja hauska seikkailullinen fantasiatarina on omaan makuuni juuri sopiva. En siis ole koskaan ollut kauhean innokas lukemaan sellaista kaikkein perinteisintä fantasiaa (siis tyyliin Eddings ja Dragonlance). Kirja oli myös kuvitettu ja se oli kiva lisä tarinaan. Kokonaisuutena tästä tuli vähän mieleen Walter Moersin kirjat. Mutta sitä mä en oikein tajunnut, että millä perusteella kirjaston tietokannassa tällä oli yhtenä asiasanana nonsense. Periaatteessahan melkein mikä tahansa (fantasia)kirja voi olla täysin järjetön, jos sitä oikein alkaa ajatella.

Fantasia on yksi tyylilaji, jota haluaisin lukea enempi ja siksi tuntuukin, että luen sitä liian vähän. Tuntuu kuitenkin hankalalta aloittaa tyyliin viidestätoista tiiliskivestä koostuvaa sarjaa, vaan vaihtelevammin. Sellaista kevyempää, mutta hyvää fantasiaa on ollut vähän vaikeaa löytää, mutta tämä siis osui ja upposi. Tälle on siis olemassa jatkoa parin kirjan verran, muttei kuitenkaan suomeksi.

Risingshadow'n esittely

Lukuhaasteet:
Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto - Taikaeläinten hoito
Ikkunat auki Eurooppaan - Britannia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti