sunnuntai 5. syyskuuta 2010

MuseokiertueOlen tällä viikolla vieraillut museoissa oikein urakalla. Muutamaan valtion taidemuseoon pääsi juhlavuoden kunniaksi ilmaiseksi koko viikon, niin päätin hyödyntää mahdollisuuden. Kävin siis Ateneumissakahteen kertaan ja kerran Kiasmassa. Lisäksi kävin Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa, kun niillä oli normaali ilmaispäivä. Yleensä pidän enemmän kulttuurillisista museoista ja käyn taidemuseoissa paljon vähemmän. Tämän museokiertueen päälle tuli vielä vapaahetoistyöpäivä Tiedekeskus Heurekassa, joka on tavallaan myös museo (halutaanko tästä kuulla lisää?). Kuvassa on palenen omasta kalenteristani, kun en halunnut niitä taulujen kuvia alkaa tänne kopsia.

Ateneumissa en ollut käynyt vuosikausiin, viimeksi muistaakseni ala-asteella. Näytti vähän siltä, että olin ihan turhan takia vältellyt sitäkin paikkaa ja se oli siis positiivinen yllätys. Muistikuvien mukaan se olisi ollut tylsempi paikka ja sisäänpääsy sinne ei ole halvimmasta päästä. Ateneumin omien kokoelmien näyttelyssä oli niiden perusklassikoiden lisäksi paljon sellaisia tauluja, joita en ollut ennen nähnyt tai välttämättä edes tiennyt niiden olemassaolosta (esim. Gallen-Kallelan Afrikka-sarja). Lisäksi vaihtuvana näyttelynä oleva Veikko Vionoja vaikutti olevan mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Ehkä sittenkin taidan pitää enemmän vanhasta taiteesta kuin nykytaiteesta.

Edellisestä Kiasmassa käynnistä oli myös mennyt jo muutama vuosi. Sielläkin oli osa talosta kiinni uuden näyttelyn rakentamisen takia. Taideteokset olivat tasoltaan ja mielenkiintoisuudeltaan vaihtelevia, kaikkea voidaan näköjään taiteeksi sanoa. Mielenkiintoisimpia olivat ehdottomasti yhden keräilijän kokoamat palokunta-aiheiset tavarat ja vanhat virolaiset ja venäläiset aiheeseen liittyvät julisteet. Kyseessä ei siis ollut perinteinen nykytaiteen museossa esillä oleva kokonaisuus....

Helsingin kaupungin taidemuseossa on esillä Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa taidetta. Näyttely on ihan uusi enkä siis ollut siellä vielä kerinnyt käydä aikaisemmin. Suuri osa teoksista oli valokuvia. Näyttely oli virkistävä poikkeus ja paikoitellen kulttuurierot näkyi teoksissa tosi selvästi (mikä ei siis ole huono asia).

Sain taas jonkun ihme valaistumisen sen suhteen, että en tosiaankaan halua pysyä viheralalla, vaan museoon, toimittajaksi tai muuten kulttuurialalle töihin. Se on vaan mysteeri, että miten nyt sitten pääsen siihen tavoitteeseen. Tiedotusopin opinnot avoimessa yliopistossa on kyllä kesken, mutta pitäisi alkaa päättää, että luenko sen lisäksi jotain muuta ja haluanko mennä ensi vuonna pääsykokeisiin tai kansanopistoon.

Ai niin, kannattaa muuten vilkaista Hiidenkivi-blogista kirjoitus samasta aiheesta. Kuvitusideakin oli jostain syystä sama (ei, en matkinut - keksin sen näkemättä kirjoitusta).... ;)

2 kommenttia:

  1. Munkin oli tarkoitus käydä viime perjantaina Tennispalatsissa tsekkaamassa tuo Peekaboo-näyttely, mutta tulikin sitten nukuttua melkein koko iltapäivä. Hitsi kun mulla on nyt tulevana perjantaina niin paljon muuta menoa, etten ehdi silloinkaan käydä näyttelyssä. Olen ehkä vähän pihi, mutta en mä kovin mielelläni maksaisi edes sitä kuutta euroa opiskelijalipusta, vaikka se näyttely kiinnostaa aika paljon. Mulla on jotenkin sellainen asenne, että taiteen kuuluisi olla ilmaista :P

    Jos jaksat kirjoitella lisää tuosta Heurekan vapaaehtoistyöpäivästä, niin mua ainakin kiinnostaisi :) Vaikka asun Tikkurilan vieressä ja olen kiinnostunut tieteestä, niin siitä huolimatta olen viimeksi käynyt Heurekassa joskus vuosia sitten.

    VastaaPoista
  2. Useampi museo saisi kyllä olla ilmainen.... Mä olen kanssa vähän pihi eikä niitä museoita kauhean montaa ole, mistä viitsin ihan suosiolla maksaa pyydetyn hinnan ja siksi tulee suosittua ilmaispäiviä silloin kun niitä on.

    Mä laitan jossain vaiheessa Heureka-jutun tulemaan, pitää ensin vähän kehitellä.

    VastaaPoista