torstai 14. huhtikuuta 2011

Ensivisiitti oopperaanKävin oopperassa ekaa kertaa ikinä, kun lipun hankkija ei sitä pystynyt itse käyttämään. Olin kyllä siellä talossa käynyt, mutta en koskaan varsinaisessa esityksessä.

Näkemäni ooppera oli Kansallisoopperassa esitetty suomalaista tekoa oleva Isän tyttö ja kyseessä oli sen toistaiseksi viimeinen esitys. Teos tilattiin muutama vuosi sitten Eduskunnan satavuotisjuhlan kunniaksi. Oopperan teema liittyy väljästi Suomen historiaan, näkökulmana kolmen eri-ikäisen naisen elämä. Siinä liikuttiin sekaisin nykyisyydessä ja menneisyydessä eri aikakausina.

Kävin ennen esitystä teosesittelyssä, jossa kerrottiin taustoja ja juonta. Sen perusteella oletin näkeväni jotain ihan muuta ja osittain se sitten myös häiritsi katsomista (tuli kiinnitettyä huomiota tiettyihin asioihin eri tavalla). Pidin esitystä vähän outona. Välillä tuntui, että oli vaikeaa seurata mukana sekä juonta että lauluja, kun joistakin lauluista ei kunnolla saanut selvää. Tai jostain italiankielisestä saa varmaan vielä huonommin selvää.... Onneksi siellä oli kuitenkin tekstitykset.

Tällä perusteella en ole menossa oopperaa katsomaan uudestaan. Kyllä teatteri vaan tuntuu enemmän mun jutulta. Balettiin voisin kyllä mennä.

3 kommenttia:

  1. Olipa harmi, että sait ensimmäisestä kokemuksesta negatiiviset tunnelmat! Ooppera kannattaisi aloittaa jostakin takuuklassikosta, keveästä ja osin tutusta, esim. Carmenista. Ooppera on oikeasti tosi hieno taidemuoto, josta voi saada aika huikeita elämyksiä. Älä hellitä vielä, vaan anna oopperalle joskus toinenkin tilaisuus.

    VastaaPoista
  2. Yhdyn Kirsin sanoihin. Ja toisaalta itse pyrin oopperassa nauttimaan eniten siitä musiikista. Tarinan kulku yksityiskohtineen ei ole ehkä niin ensiarvoisen tärkeää.

    VastaaPoista
  3. Mä yritin seurata tarinaa ehkä siksi, että teatteri on mulle tutumpi esitysmuoto. Mukana olleet myös ensikertalaiset täti ja mummi oli kanssa sitä mieltä, että oli vika kerta oopperassa. :D Toinen täti, joka tämän reissun järkkäsi, oli samoilla linjoilla teidän kanssa. Ehkä mun pitäisi ihan oikeasti tehdä uusintayritys joskus....

    VastaaPoista