lauantai 2. huhtikuuta 2011

Elokuva-arvio: Kautokeinon kapina

Kautokeinon kapina (Kautokeino-opprøret)
Valmistumisvuosi: 2008
Ohjaus: Nils Gaup
Pääosissa: esim. Anni-Kristiina Juuso
Tyylilaji: draama

Kirjastossa ei ollut kauhean paljoa valinnan varaa, kun etsin muualla kuin Suomessa ja USAssa tehtyjä elokuvia katsottavaksi. Elokuvan kotimaa oli itselleni yksi tärkeimmistä syistä lainata katsottavaksi juuri tämä. Olen käynyt Pohjois-Norjassa useamman kerran, mutta viime vierailusta on aikaa useita vuosia.

Kautokeinon kapina on norjalainen elokuva, joka perustuu tositapahtumiin. Elokuva kertoo kapinaan johtaneista syistä. Saamelaiset haluaisivat kieltää viinan myynnin norjalaisten omistamassa kapakassa. Heistä osa käy kuuntelemassa Laestadiuksen saarnaa viinan haitallisuudesta ja siten herätyskristillinen raamatun tulkinta saapuu kylään. Kylän uusi pappi ei suhtaudu positiivisesti asiaan, jolloin saamelaisten ja kylän norjalaisten välit kiristyvät lisää. Sitten norjalaiset alkavat käyttää oikeutta omavaltaisesti: miehiä viedään vankilaan ja perheiltä viedään poroja.

Tapahtumat sijoittuvat siis Pohjois-Norjaan ja ajallisesti liikutaan 1800-luvun puolivälissä. En ollut aikaisemmin kuullutkaan koko kapinasta, joten sikäli en osaa arvioida elokuvan totuudenmukaisuutta. Värimaailma oli elokuvassa aika synkkä, tummista ja murretuista väreistä koostuva. Se vaikutti omalta osaltaan elokuvan synkähköön tunnelmaan. Elokuvan lapinpuvutkaan eivät olleet sellaisia värikkäitä kuin nykyiset turistipuvut ja ilmeisesti myös aidot puvut nykyään ovat.

Tarina ei edennyt mitenkään hirveän lujalla vauhdilla ja paikoitellen tuntui, että samoja asioita vatvotaan liikaakin. Välillä elokuva muuten muistutti muutamaa vuotta vanhempaa Käki-elokuvaa, jossa on myös saamelaisuudella osansa ja sen lisäksi sama naispääosan esittäjä. Sivistysmielessä tämä on periaatteessa ihan okei elokuva, mutta enemmän tykkäsin elokuvan maisemista ja norjan kielen kuuntelusta. Muuten tämä on vähän niillä rajoilla, että kannattaako koko filmiä suositella. Jos pitää historiallisista tai valtavirrasta poikkeavista elokuvista, sitten tätä kannattaa ehkä kokeilla.

Kiinnostuneet voivat tsekata myös Hesarin artikkelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti