lauantai 20. lokakuuta 2012

Sarjakuva: Muumeja ranskaksi


Tove Jansson: Moomin et les brigands. Le petit lézard 2008.

Mä olen lukenut treenatakseni ranskaa jo parin kirjan verran muumisarjakuvia en francais. Nämä on siitä parempia kuin suomiversiot, että yhdessä kirjassa on useampi tarina. Koska osallistun kirjalla lukudiplomi-haasteeseen, niin tein myös tällä kertaa diplomitehtävän.

Tehtävä: Kirjoita kirjan päähenkilölle ostoslista. Perustele valitsemasi ostokset.

Päähenkilö on Muumipeikko, jonka ostoslista voisi näyttää tältä:
* rannekoru Niiskuneidille
* pussi polkagris-karkkeja
* snorkkeli
* uusi puukko
* narua leijaa varten

Muumipeikko on ystävällinen hahmo, joka kuitenkin aika pitkälti yrittää miellyttää muita. Siksi hän vie Niiskuneidille korun ja muille jakaa sitten karkkeja. Lapset haluaavta kaupasta usein jotain syötävää, niin myös siksi karkit ovat listalla (muilta osin oletin Muumimamman huolehtivan ruokapuolesta). Muumit käyvät uimassa tosi paljon eikä Muumipeikolla ole snorkkelia, mutta ajattelin, että hän voisi pidemmillä sukelluksilla haluta sellaisen. Rakentelujuttujakin on kovasti menossa, siksi uusi puukko on tarpeellinen. Jossain kohtaa kirjassa vilahti pino leijatarvikkeita ja siitä keksin lisätä listalle narun, kun ei Muumitalossa kuitenkaan ihan kaikkia mahdollisia rakennustarvikkeita voi olla.

Lukuhaasteet:
Underbara finlandssvenskor vid papper - Barn- och ungdomsböcker
Lukudiplomi - Ilmarin ihmelääke

4 kommenttia:

 1. Hihi, mainio! Oletkin lähtenyt suorittamaan tätä diplomihaastetta vauhdilla! Omalta osaltani homma on vielä sillä tasolla, että suurin piirtein pohdiskelen, mitä kirjoja voisin ehkä mahdollisesti siihen lukea ;) No okei, yksi on jo jopa aloitettukin, että kenties saan avattua oman osuuteni haasteesta joskus lähiaikoina.

  Pitäisiköhän mun harkita saksankielisiä Muumeja kielitreenejä ajatellen? Pelottaa, miten nopeasti käyttämättömät kielet katoavat mielestä!

  VastaaPoista
 2. Vieraskielisten sarjisten ja lastenkirjojen lukeminen on tosiaan hyvää kielitreeniä, tai riippuu tietysti omasta ja sarjiksen kielitasosta...

  Ja ostoslista on kyllä hyvin muumimainen :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! :) Mä vähän innostuin tämänkin haasteen kanssa.... Muumisarjiksissa ei kauhean vaikeaa kieltä ole ja siksi nää onkin mun ruosteiselle ranskalle just sopivia. Suketus, kannattaa ottaa jotain lukuvalikoimaan ennen kuin kieli häipyy kokonaan mielestä (just muumisarjakuvat vois toimia sullakin).

  VastaaPoista