torstai 18. lokakuuta 2012

Kirja: Anni Swan - Iris rukka


Anni Swan: Iris rukka. WSOY 1994.

Lukudiplomin tehtävä: Vertaile kirjan henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia nykyaikaan. Kirjoita tai piirrä.

Päähenkilö Iris lähtee maalta sukulaistensa luokse kouluun Helsinkiin. Kirja on julkaistu alunperin vuonna 1916, jonka jälkeen maailma ja ihmiset ovat muuttuneet. Muutto maalta kaupunkiin opiskelemaan, perhesuhteet ja elämäntilanteen muuttuminen ovat edelleen ajankohtaisia teemoja, mutta nykyään asiat eivät välttämättä suju samalla tavalla kuin kirjassa.

Maaseudun ja kaupungin ero on nykyään pienempi, joten Iriksen kaltaisen täydellisen maalaistytön löytäminen on huomattavasti vaikeampaa. Nykyään hänet olisi laitettu kouluun jo kotisedullaan ja monta vuotta aikaisemmin. Nykyaikana hän siis olisi varmasti jo oppinut samaan ikään mennessä paremmille tavoille, joita helsinkiläiset yrittivät häneen turhaan istuttaa.

Enää ei lähetetä lapsia samalla tavalla kauas kouluun kuin ennen eikä Heinosen perheenkään tarvitsi rahatilanteen muuttuessa enää ottaa koululaisia täysihoitoon oman toimeentulon varmistamiseksi. Heinosen perheen tärkeimmät asiat ovat seurapiirit, hienot vaatteet ja hyvä imago. Seurapiirejä ei enää nykyisin ole eikä tyttöjen seuraelämään siirtyminen ole enää tavoitteena perheissä. Hienostelijoita on toki nykyäänkin, mutta maailma on muuttunut ja Heinosten kaltaisia ihmisiä ei sellaisenaan enää löydy.

Jos ajatellaan muita nuoria päähenkilöitä kuin Iristä ja Heinosia, he ovat tavallisia, reiluja ja kilttejä nuoria. Sellaisia ihmisiä löytyy edelleenkin, että jossain määrin nuorison perusaines on ollut samanlaista. Niitä kapinoivampiakin on varmasti ollut jo aikoinaan, mutta tähän kirjaan heitä ei ole sopinut mukaan.

Pääosa aikuisista tuntuu erilaisilta kuin nykyaikuiset. Heinosen rouva on sellainen perinteinen hermoheikko hienostelija. Iriksen holhooja kaupungissa on ärsyttävän tiukka vanhapiikatäti, joka on jäänyt edelliselle vuosisadalle. Isä on vuosia poissa soittamassa viulua maailmalla eikä ilmoittele itsestään ollenkaan. Työntekijät maaseudulla ovat perinteisiä maatalousammattien harjoittajia ja täysiä maalaistolloja ihan kuin Iriskin alussa.

Tapahtumaympäristöä ei kuvailla kaupungissa niin paljoa kuin maalla. Yksinkertaisia maalaistaloja syrjässä kaikesta on olemassa vieläkin. Helsingin keskustan seutukaan ei ole muuttunut niin paljoa sadassa vuodessa kuin se olisi voinut: edelleen käydään Kaivopuistossa kävelemässä ja keskustassa kahvilla. Ympäristön kuvailua kirjassa olisi saanut olla enempi, kun olisi ollut kiva päästä vertailemaan Helsinkiä enempi.

Lukuhaasteet:
Lukudiplomi - Mummolan vintiltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti