sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Kulttuurin varkaat

Kai Ekholm: Kulttuurin varkaat. BTJ Kustannus 2007.

Olin etsimässä kirjastosta tietoa taidehistoriasta, tein löydön sieltä hyllystä: Kai Ekholmin kirjan Kulttuurin varkaat. Luin viime kesänä Ekholmin kirjan Kirjastot ovat palaessaankin kauniita, josta tykkäsin tosi paljon. Tämä kirja ei sitten pettänyt odotuksia, vaan kirja oli yhtä mielenkiintoinen kuin se kirjastoista kertovakin.

Kirjaan Kulttuurin varkaat on koottu tietoa kulttuuriaarteiden varkauksista sekä vanhemmista tapauksista että nykyaikaisista. Hautojen ryöstäminen oli antiikin aikana tavallista. Jo Aleksanteri Suuri keräsi kirjoja ja taidetta sotasaaliiksi. Myös Napoleon ja Hitler molemmat keräsivät taidetta viemällä sitä luvatta toisista maista ja kokosivat suuret taidekokoelmat. Erityisesti juutalaisilta vietiin toisen maailmansodan yhteydessä paljon omaisuutta: taidetta, kirjoja ja ties mitä. Sodan aikana myös arkistoja otettiin mukaan ja osa tuhottiin. Monet esineet ovat edelleen siellä mihin ne vietiin, paljon on jäänyt palauttamatta oikeille omistajilleen ja jotain on myös tuntemattomissa paikoissa. Se on mielestäni huolestuttavaa, että joissakin maissa on jopa päätetty, että sotasaaliina vietyä taidetta ei olla palauttamassa takaisin mistä se vietiin.

Afrikastakin monet siirtomaaisännät veivät taideaarteita ja arkeologisia kohteita niin paljon, että monessa Euroopan maassa on paremmat afrikkalaisten esineiden kokoelmat kuin Afrikassa. Vastaava kulttuurin vieminen luvatta on edelleen ihan nykypäivää, kun Irakista vietiin Saddamin vallan päättymisen ja sodan yhteydessä paljon tavaraa ulkomaille. Kirjan loppupuolella on esitelty myös yksittäisiä viime vuosien varkaita, jotka ovat vieneet kansalliskirjastoista tai vastaavista laitoksista vanhoja arvokkaita kirjoja ja erityisen arvokkaita karttoja, jotka ovat satoja vuosia vanhoja yksittäiskappaleita.

En oikein osaa määritellä, että kenelle kaikille suosittelisin kirjaa, mutta se on joka tapauksessa lukemisen arvoinen. Kirja ei siis ole mikään tutkimusraportti, vaan yleistajuinen teos. Siksi sen voi lukea sellainenkin ihminen, jolla ei ole mitään taustatietämystä aiheesta. Itse aion etsiä vielä lisää Ekholmin kirjoja luettavaksi. Kirjallisuusluettelo kirjan lopussa oli aika vaikuttava. Nyt harmittaa, etten osaa saksaa riittävän hyvin, kun sillä kielellä olisi ollut aika paljon materiaalia samasta aihepiiristä.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Schøyen Collection. Schøyen Collection on Martin Schøyenin keräämä kokoelma kaikkia vanhoja käsikirjoituksia yms. eri aloilta, joita on laitettu nettiin esille. Linkitän sinne tässä yhteydessä, koska kirjassa pidettiin kokoelman alkuperää osittain kyseenalaisena.

Lostart.de Saksassa on koottu tietoja toisen maailmansodan aikana kadonneista taideteoksista Lost Art Internet Databaseen. Se jakautuu kahteen osaan: tietokantaan on listattu etsintäpyyntöjä kadonneesta taiteesta, mutta myös tietoja löytyneestä taiteesta, jonka tiedetään olleen laittomasti viety pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti