maanantai 28. helmikuuta 2011

10 klassikkoa: Salainen puutarha


(omat Puutarhani vuosilta 1920, 1965 ja 1977)

Frances Hodgson Burnett: Salainen puutarha. Suuri nuorten kirjakerho 1977.

Salainen puutarha valikoitui klassikkohaasteeseen mukaan, koska osallistuin swap-botissa Monthly book club -vaihtoon, jossa kyseinen kirja piti lukea ja sen jälkeen kirjoittaa siitä vaihtokumppanille. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis. ;)

Kirjassa Mary-tyttö saapuu Intiasta Englantiin setänsä luo asumaan. Talossa on asioita, joista ei puhuta - esimerkiksi se puutarha. En halua tarinasta tämän enempää kertoa siltä varalta, jos joku ei ole kirjaa vielä lukenut (tämä on siis niitä kirjoja, jossa tarkempi juonikuvaus spoilaa liikaa). Olen lukenut kirjan monta kertaa aikaisemminkin ja se on yksi niistä, jotka on pakko lukea aina välillä uudestaan. Ja kyllä, tämä on myös yksi niistä kirjoista, jotka minun on jostain syystä pakko omistaa useampana kappaleena.

Ensimmäinen tutustumiseni kirjaan tapahtui ala-asteella, kun sain mummoltani 1920-luvun painoksen, jonka hän siis oli saanut itse lapsena. Useamman lukukerran jälkeen tämä ei enää tunnu niin kovin ihmeelliseltä kirjalta, ennemminkin vähän vanhanaikaiselta. Silti tässä on jotain taikaa, kun luen sen aina uudestaan.... Jos jotain pitäisi kirjassa muuttaa, olisin ollut kiinnostunut lukemaan enemmän siitä ajasta Intiassa, kun eksoottiset maat ja siirtomaa-ajan kuvaukset ovat aina kiinnostavia.

2 kommenttia: