lauantai 15. tammikuuta 2011

Kulturhuset i Stockholm


(Kuvassa ympäristöaiheisen special-näyttelyn Tukholma-pienoismalli, aika cool)


Tuli siis käytyä Tukholmassa keskellä viikkoa. Tämän postauksen aiheena on kyseisen reissun paras käyntikohde: Kulturhuset. Kyseessä on Tukholman keskustassa Sergels torgin laidalla (vastapäätä Åhlensia) oleva monitoimitalo. Tukholman kaupunginteatterin lisäksi talossa on monta muuta kivaa juttua: kolme taidegalleriaa, lasten kirjasto ja näyttelytila, sarjakuvakirjasto Serieteket ja normaali kirjasto. Suosittelen todellakin käymään siellä, jos Tukholman keskustassa käytte (myös lasten kanssa ihan hyvä käyntikohde).

Lisäksi talossa on pari kahvilaa, putiikki ja Stadsmissonenin myymälä. Stadsmissionen on niin kuin laadukkaampi versio Pelastusarmeijan kirpputorista ja Fida lähetystorista. Niillä oli myynnissä kirjoja, levyjä, kierrätysvaatteita ja muuta vastaavaa. Tein itse hyviä kirjalöytöjä sieltä. Myymälöitä on useampia, esimerkiksi Gamla Stanissa ja Södermalmilla.

Kirjastot
Serieteket oli kiinni, niin en yhtään osaa sanoa sen laadukkuudesta. Normaali kirjasto oli pieni, mutta hyvä. Mun mielestä on kivaa, että keskustassa on kirjasto (mutta en silti tykkää Helsingin 10-kirjastosta). Tuolla oli myös lukemiseen ja pelkkään olemiseen hyvät mahdollisuudet. Lastenkirjasto oli mulle oikea paratiisi ja niin näköjään myös lapsille. Siellä oli tosi hyviä kirjoja, ihan kohtuullisesti myös muita kuin ruotsinkielisiä. Lapset myös näytti tykkäävän, kun sinne oli järkätty ryömimis- ja kiipeilytilaa.

Taidegalleriat
Talossa oli kolme taidegalleriaa, joista yksi oli tällä kertaa kiinni. Kahdesta muusta toisessa oli japanilaisen valokuvaajan ottamia muotokuvia ja toisessa palestiinalaisen taiteilijan videoteoksia. Mä käyn liian vähän taidemuseoissa ja -gallerioissa, joten siinä mielessä tää oli kivaa vaihtelua (ja ihan hyvä siksikin kun ei keritty mihinkään oikeaan museoon). Lasten näyttelytilasssa oli tällä hetkellä esillä Kuinkas sitten kävikään - ilmeisesti sama, joka oli esillä Päivälehden museossa Helsingissä viime vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti