lauantai 7. kesäkuuta 2014

Lehtijuttu: Matkailijan NeuvostoliittoLong Play julkaisee digitaalisia lehtiartikkeleita ja sen tarkoitus on edistää hidasta journalismia eli julkaista pitkiä juttuja, jotka kestävät aikaa ja uusintalukemista. Sieltä tarjottiin mahdollisuutta lukea joku artikkeleista ilmaiseksi ja valitsin luettavakseni Johanna Vehkoon kirjoittaman Matkailijan Neuvostoliitto. Systeemi oli kyllä mulle ennestään tuttu, mutta vierastan digitaalisesta sisällöstä maksamista, niin yhtään artikkelia en ollut aikaisemmin lukenut.

Artikkeli kertoo Piramidan aavekaupungista norjalaisilla Huippuvuorten saarilla. Kaupunki perustettiin Neuvostoliiton hiilikaivoksen ympärille 1920-luvulla ja viimeiset asukkaat lähtivät pois vuonna 1998, kun kaivostoiminta lopetettiin. Kaupungissa oli satoja asukkaita, nykyisin siellä käy parituhatta turistia vuosittain. Artikkelissa esitellään kaupungin menneisyyttä ja nykyisyyttä. Tulevaisuudessa sitä olisi ilmeisesti tarkoitus jonkin verran kunnostaa, ainakin lisää turisteja olisi tarkoitus saada paikalle. Venäläisillä on Huippuvuorilla vielä toistaiseksi käytössä Barentsburgin kaivoskaupunki.

Olen lievästi Neuvostoliiton sympatisoija ja olen aina halunnut käydä Huippuvuorilla. Tältä pohjalta juuri tämä artikkeli oli itsestään selvä valinta enkä joutunut sitten myöskään pettymään siihen. Teksti oli juuri niin kiinnostava kuin oletinkin - siis sekä teemansa että kirjoitustyylinsä perusteella. Huippuvuorten venäläisasutuksen historiaa ja nykyhetkeä oli esitelty artikkelissa melko kattavasti. Ja vähänkö mä haluan tuonne käymään!!

Jos muutkin Long Playn artikkelit on laadullisesti tätä tasoa, niin ehkä mun sitten tosiaan täytyy alkaa maksamaan niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti