sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Vuoden kirjat 2011

Susan pyynnöstä yritän tehdä nyt jonkun kirjallisen yhteenvedon viime vuodesta. Mitään tarkempaa tilastointia en ole kerinnyt enkä jaksanut tehdä.

Veikkaan, että kotimaista kirjallisuutta on selkeä enemmistö ja ulkomaisista suurin osa sijoittuu sinne USA-Britannia-akselille. Yhteensä luin 384 kirjaa, joista 71 oli äänikirjoja. En ole listannut sarjakuvia lukulistaani, kun ne ei oikeastaan ole kirjoja. (Näillä lukemismäärillä ei varmaan ole mikään ihme, etten jaksa kirjoittaa useammista kirjoista?)

Kaikki lukemani tietokirjat oli enemmän tai vähemmän hyviä. Parhaat sarjakuvat oli Chi's Sweet Home, Nanna ja Guy Delislen tekemät. Yritin valita kaunokirjoista kymmenen parasta.

TOP10 kaunokirjallisuus vuonna 2011


  1. Walter Moers: Uinuvien kirjojen kaupunki

  2. Enni Mustonen: Jääleinikki (oma arviointi kirjavinkit.fi:ssä)

  3. Maija Haavisto: Marian ilmestyskirja

  4. John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

  5. Astrid Lindgren: Saariston lapset

  6. Jukka Parkkisen Karhukirjeitä-sarja

  7. Marika Laijärvi: Vaihtoaskelia

  8. kaikki Timo Parvelan Ella-kirjat

  9. Tuija Lehtinen: Tanja Tavis, Jäkälärinteen 9D

  10. Sophie Kinsella: Mina hemligheter
Koko vuoden kirjalistani löytyy siis täältä.

Vuoden 2012 tavoitteet
* lisätä edelleen tietokirjojen määrää
* lukea vieläkin enemmän muilla kielillä kuin suomeksi
* lukea enemmän erikoisemmista maista kotoisin olevaa kirjallisuutta
* yrittää lukea runoja lisää

Näistä kaksi ekaa oli jo viime vuonna tavoitteena ja pääsinkin hyvään alkuun. Runoja luin enemmän kuin vuosikausiin yhteensä, vaikkei se ollutkaan vielä tavoitteena - nyt on.

4 kommenttia:

  1. Huh mikä määrä kirjoja! Kiva että pidit Mustosen Jääleinikistä, minäkin tykkäsin siitä paljon vaikken niin paljon kuin Lapinvuokosta. Runojen lisääminen on ollut projektini monta vuotta, tänä vuonna olisi tarkoitus lukea ainakin Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi, joka jäi viime vuonna kesken.

    VastaaPoista
  2. No jos kuuntlee äänikirjoja töissä ja muuten lukee paljon ohuita kirjoja, niin kyllähän se määrä siitä nousee.... Niin ja Lapinvuokko oli tosiaan ehkä hivenen parempi. :)

    VastaaPoista
  3. Hei, hienoa päästä listallesi! En ole tainnut lukea mitään muuta noista kirjoista, paitsi lapsena varmaan Saariston lapset.

    Toiseen postaukseesi vielä: yleensä en juuri käy museoissa, mutta viime vuonna tuli käytyä ainakin viisi: Tropenmuseum eli tropiikkimuseo (jossa olin käynyt kerran aiemminkin) ja optisen taiteen museo (Amsterdam), Escher-museo (Haag), Museum Speelklok (posetiivien yms mekaanisten soittimien museo, Utrecht) ja Sieboldhuis (Japani/historia-aiheinen museo, Leiden). Kaikkia voi sinänsä suositella, optisen taiteen museo tosin on hyvin pieni. Escher-museo oli ehdottomasti paras ja myös paikkana upea, koska se on vanha kuninkaallinen palatsi.

    VastaaPoista
  4. No mä olen edellen sitä mieltä, että se oli hyvä kirja. :) Noi kaikki sun listaamat museot kuulostaa tosi mielenkiintoisia! Mä en ole koskaan käynyt Hollannissa, mutta kannattaisi varmaan, jos siellä on enemmänkin noin hyviä museoita.

    VastaaPoista