sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kotipuutarha-lehti

Töissä on ollut kaapissa iso pino Kotipuutarha-lehtiä luettavaksi ja olen saanut niistä hyvin viihdykettä taukojen ajaksi. Alan koulutuksesta huolimatta en ole koskaan ollut innokas puutarhalehtien lukija. Olen lukenut mielummin ammattilaisille suunnattuja lehtiä kuin näitä harrastelijoille tarkoitettuja. Nyt olen kuitenkin huomannut, että onhan näissä sellaistakin asiaa, joka sopii myös mulle.

Jokaisessa numerossa on jonkun tietyn kasvilajin esittely, mutta aina myös isompi juttu jostain kasveista. Nämä on olleet mulle sitä lehden hyödyllisintä antia: juttujen avulla on hyvä kerrata kasvintuntemusta ja samalla tulee sitä lisäinfoa ominaisuuksista, jota me ei koulussa saatu kunnolla. Suuri osa näistä kasvijutuista on vielä Suomen puutarhakasviguru nro II:n Ella Rädyn kirjoittamia. (Pentti Alanko yliopistolta on siis ykkönen, jos joku ei tiennyt.)

Lehdissä on ollut myös paljon kaikkia kiinnostavia teemajuttuja erilaisista yleisistä puutarha-aiheista: omenapuiden leikkaaminen, nurmikot jne, joita on ollut kertausmielessä hyvä lueskella läpi. Sellaisia puutarhasuunnitteluvinkkejä en ihan aina jaksa lukea läpi, vaikka inspiraation saamisen takia pitäisikin - ainakin jos olisin suunnittelutöissä. Siis niitä juttuja tyyliin koko "kesän kukkiva puutarha" tai "luo heinillä preeriatyyliä".

Sen sijaan yksityisten puutarhojen esittelyt skippaan yleensä kokonaan joka kerta, kun niissä on harvemmin mitään erityistä eikä toisten juttuja aina voi soveltaa samalla tavalla käytäntöön. Sitten jotain vihannesviljelyjuttujakaan en oikeastaan jaksa, kun ne ei mua kiinnosta yleisestikään enkä pääsisi missään kunnolla käyttämään niitä tietoja.

Ammattilaiselle Kotipuutarhassa on siis vähän vaihtelevasti asiaa, mutta olen kyllä saanut lukemisesta tosi paljon hyötyä. Jos olisi suuntautunut kotipuutarhoihin, sitten tämä olisi vielä parempi lehti inspiraation ja näkökulman saamiseen, mutta julkisella puolella ei kaikkea voi hyödyntää sellaisenaan.

Harrastajapuutarhurille tästä lehdestä sen sijaan irtoaa tosi paljon kaikkea kiinnostavaa. Varsinkin jos on aloitteleva puutarhahommissa, niin uutta tulee paljon. Kokeneemmallekin puutarhurille löytyy asiaa paljon esim. itselle uusista kasveista.

Laitoin tuohon nyt elokuun numeron kansikuvan, vaikken pelkästään sitä numeroa tässä käsitellytkään. Kerkesin kuitenkin pikaisesti lukea sen perjantain kahvitauolla läpi, mutta siinä ei ollut mitään erityistä analysoitavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti