keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Viiviä ja Wagneria näytelminä

 

Juba: Viivi ja Wagner - Kaksi näytelmää. Arktinen Banaani 2009.

Kirja sisältää kaksi Viivi ja Wagner -sarjakuvaan pohjautuvaa näytelmää:
* Viivi ja Wagner Teneriffalla
* Viivi ja Wagner - Kamarinäytelmä

Ensimmäisessä ollaan matkalla Teneriffalla, toisessa ollaan pelkästään kotona. Henkilögallelria näissä näytelmissä on suurempi kuin sarjakuvissa. Niissä nähdään useampia Viivin sukulaisia ja joitakin yksittäisiä muita henkilöitä, joista osa on vilahtanut myös sarjakuvassa (esim. piru, jolle Wagner myy sielunsa).

Lähtökohtaisesti idea sarjakuvasta näytelmänä tuntuu oudolta ajatukselta. Lopputulos ei kuitenkaan ollut ainakaan näin kirjallisessa muodossa niin paha kuin mitä se olisi voinut olla. Henki oli sama kuin mitä sarjakuvassa, mutta näin tekstimuodossa se visuaalisuus sitten puuttuu. Tekstiä inspiroineita strippejä oli kyllä painettu kirjaan mukaan ja osan repliikit oli ihan suoraan mukana. Henkilöiden lisäämisestä en ollut kauhean innostunut, kun moni uusista hahmoista ei ollut kauhean onnistuneen tuntuinen ainakaan näin paperilla.

Strippisarjakuva on ehkä vähän hankala suoraan muuttaa pitkäksi näytelmäksi, kun pitää kehittää pitkä ja yhtenäinen tarina, joka ei voi rakentua pätkistä samalla tavalla. Tässä tapauksessa siinä oli onnistuttu jossain määrin hyvin. Välillä tuntui, että luin enemmänkin sarjakuvan käsikirjoitusta tai tavallista dialogia kuin näytelmää. Lukeminen toimi siis omalla kohdallani tosi hyvin ja tuntui, että löysin vaihteeksi jonkun helppolukuisen näytelmän.

Kirjassa oli kuvaliitteessä valokuvia näytelmien eri toteutuksista. Itse en kyllä välttämättä haluaisi nähdä näitä esitettynä, kun se maailma on visuaalisesti niin eri sarjakuvassa kuin näyttämöllä. Tässä oli kyllä se hyvä puoli, että tekstit oli tehnyt Juba itse eikä se siten ollut jonkun randomin ihmisen tulkintaa toisen tekijän sarjakuvasta.

Tämä on eka suoritukseni Linnean Hyppää lavalle! -näytelmienlukuhaasteeseen, mutta toivottavasti ei jää ainoaksi. 

Lukuhaasteet:
Hyppää lavalle
Kuusi kovaa kotimaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti