torstai 15. maaliskuuta 2012

Ruotsalaisia lasten- ja nuortenkirjoja

Tässä tulee miniarviot samana pakettina joistakin maaliskuun aikana lukemistani ruotsalaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Osallistun näillä kaikilla Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen ja kohteena tietty se Ruotsi.

(Sekoilin eilen vähän postauksen ajastamisen kanssa, sori! Tänään olen itse Tallinnassa.)

Astrid Lindgren: Kalle mestarietsivä. WSOY 2011.

Kuuntelin äänikirjana toisen osan Kalle mestarietsivästä kertovasta trilogiasta (paperimuodossa näitä on mun tietääkseni saanut vuosikausia vaan siinä yhteispainoksessa eikä erillisinä). Sarjassa kerrotaan kuudesta ruotsalaisessa pikkukaupungissa asuvasta nuoresta, jossa he käyvät "ruusujen sotaa" keskenään. Porukan ainoa tyttö Eva-Lotta törmää vahingossa murhaajaan ja seikkailuun tulee mukaan vakavampia piirteitä. Tykkäsin sarjasta jo lapsena ja nämä ovat edelleen toimivaa seikkailua. Harmi, ettei Lindgren tehnyt enempi seikkailukirjoja.... Tästä on tehty elokuva, joka on myös aika hyvä. Ihanan retrotyylinen muuten toi kannen kuva. :D
(Lasten linnoitus: Salaseura X)

Sören Olsson ja Anders Jacobsson: Bert och friheten. Egmont 2011.

Bert-sarja kertoo teini-ikäisestä Bertistä, joka soittaa kavereittensa kanssa Heman Hunters -nimisessä bändissä ja muun ajan ajattelee lähinnä vain tyttöjä. Kirjat on kirjoitettu päiväkirjamuotoon. Tässä osassa bändillä on eka oikea keikka ja siihen "valmistautuminen" vie aikaa. Sarjan suomentaminen on jossain vaiheessa jätetty kesken ja tätä uudempaa satsia eli myöskään tätä lukemaani kirjaa ei siis ole käännetty ollenkaan. Mulle koko sarja edustaa niin 1990-lukua, kun silloin kirjat oli tosi suosittuja ja osittain ne oli omaa aikaansa kuvaavia. Omaan makuuni nämä eivät oikein uppoa vieläkään, kun henkilöhahmot on mielestäni tosi typeriä. Eka osa oli mielestäni paras.
(Lasten linnoitus: "Nuorten nurkka")


Åke Holmberg: Ture Sventon i öknen. Bonnier 2005.
(suom. Totte Svensson autiomaassa)

Åke Holmberg on tehnyt kymmenkunta kirjaa yksityisetsivä Totte Svenssonista, joista kuuntelin ruotsiksi kirjan Totte Svensson autiomaassa. Tässä kirjassa matkataan lentävällä matolla Arabian aavikoille ja etsitään roiston viemää ihmejääkaappia, joka on täynnä laskiaispullia. Nämä on ihan omanlaisiaan kirjoja, joihin on pakko palata aina välillä. Viimeisistä suomenkielisistä painoksista on jo aika kauan aikaa, tätä kyseistä kirjaakaan ei edes saa enää kirjastosta suomeksi ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla.
(Lasten linnoitus: Salaseura X)

Martin Widmark: Biblioteksmysteriet. Gammafon 2008.

Lainasin kirjastosta ruotsinkielisenä äänikirjana yhden osan helppolukuisesta LasseMaijan etsivätoimisto -sarjasta eikä tätä ole taidettu suomentaa ollenkaan. Olin kuullut sarjasta aikaisemminkin ja kirjailijakin oli jo ennestään tuttu. Tässä osassa Lasse ja Maija auttavat poliisia selvittämään, että kuka vie kirjastosta arvokkaita teoksia. Ainakaan tällä perusteella en vielä sarjasta innostunut niin paljoa, että haluaisin lukea heti lisää, kun parempiakin seikkailukirjoja ja lasten dekkareita on olemassa. Kohderyhmään tämä varmaan uppoaa vähän paremmin.
(Lasten linnoitus: Salaseura X)




Onko kenelläkään teistä lukijoista jotain ruotsalaista lastenkirjasuosikkia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti