perjantai 23. maaliskuuta 2012

Kirjallinen matka Berliiniin

Tarinauttisen hämärät hetket -blogissa laitettiin liikkeelle Kansien välissä kaupunkilomalla -lukuhaaste, jossa on tarkoitus tutustua itse valitsemaansa kaupunkikohteeseen kahden eri kirjan avulla. Omaksi kohteekseni valikoitui Berliini. En ole suunnitellut matkaa sinne vuosikausia, vaan kaupunki pääsi oikeisiin matkasuunnitelmiini yhtenä vaihtoehtona mukaan viime vuonna historiansa ja netistä lukemieni suositusten perusteella.

Tällä perusteella voisin tehdä vastaavia kirjallisia matkoja enemmänkin. Se on tosin harmi, että osa kiinnostavista kaupungeista on tosi hankalia, jos haluaa lukea muutakin kuin perinteisiä matkaoppaita.Salla Simukka: Meno-paluu. WSOY 2009.

Meno-paluu on nuortenkirja, joka kertoo ystäväpari Tapiosta ja Moonasta. He matkustavat Moonan isän luokse lomalle Berliiniin. Kirjassa on päällimmäisenä teemana ihmissuhteet: ystävyys ja isän uusperheen kanssa toimeen tulo. Matkailukirjanakin tämä on kuitenkin hyvä. Tunnettujen Berliini-nähtävyyksien lisäksi käydään myös paikoissa, joihin normaali turisti ei välttämättä eksy. Mä olen lukenut nyt kaksi osaa tästä sarjasta ja ne on olleet hyviä, niin aion lukea loputkin sarjan kirjat joskus.

Blogiarvioiden puutteessa linkki Hesarin arvioon.Wladimir Kaminer: Schönhauser allee. Sammakko 2006.

Wladimir Kaminer on venäläinen, joka on asunut vuosia Saksassa Berliinissä. Hän on kirjoittanut yhden romaanin ja matkaoppaan lisäksi lyhyitä juttuja kolmen kirjan verran ja tämä oli niistä keskimmäinen. Kahteen muuhun kirjaan täytyy ilman muuta tarttua myöhemmin, kun tämä lukemani oli sen verran hyvä kokemus. Nämä jutut ei ole tyyliltään tai pituudeltaan mitään kunnollisia novelleja, ehkä ennemminkin jotain pakinoita tai vastaavia. Niissä hän kertoo erilaisia sattumuksia kotikadultaan, välillä pohditaan esimerkiksi saksalaisuutta tai venäläisyyttä. Mitään kunnollista kokonaiskuvaa kaupungista tästä ei saa, muttei toisaalta ole tarviskaan, kun paikalliset ihmiset ja ilmiöt ovat myös omalla tavallaan kiinnostavia.

Ainakin Savon Sanomat on arvioinut tämän.

Toiset lukuhaasteet:
* Meno-paluu -> Lasten linnoitus: "Nuorten nurkka"
* Schönhauser allee -> Ikkunat auki Eurooppaan: Saksa

2 kommenttia:

  1. Kiehtova kaupunkiloma! Tuo Schönhauser Allee alkoi kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tee sinäkin kirjamatka Berliiniin - suosittelen! :)

      Poista